Про підсумки роботи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я упродовж десятої сесії парламенту шостого скликання розповідає голова комітету Тетяна БАХТЕЄВА.

— З початку нинішнього року Верховною Радою було прийнято сім опрацьованих у нашому комітеті законів. Серед них треба відзначити нову редакцію Закону «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз». Цей акт, який тепер діє під назвою Закон «Про протидію захворюванню на туберкульоз», було розроблено з урахуванням кращих прикладів світової практики боротьби з туберкульозом та іншим інфекційними хворобами. Нова редакція закону передбачає створення правового підґрунтя для забезпечення ефективного лікування осіб, хворих на заразні форми туберкульозу, а також встановлення державних гарантій щодо надання медичної допомоги хворим на туберкульоз.

Хотіла б наголосити, що за останні два роки активної боротьби з поширенням туберкульозу в нашій країні завдяки об’єднанню зусиль органів влади, громадських організацій, представників соціально відповідального бізнесу, а також десятків тисяч медпрацівників, нам вдалося спільно зупинити стрімке поширення туберкульозу серед населення. Рівень захворюваності й смертності від цієї небезпечної недуги вдалося знизити на 20%. Тривожна ситуація вимагає рішучих дій. А  до того ж кожен громадянин повинен уважно ставитися до свого здоров’я і в разі появи симптомів хвороби негайно звертатися до лікаря.

Ще один соціально значущий схвалений закон — про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про психіатричну допомогу». Необхідність прийняття цього документа була зумовлена погіршенням становища сімей, у яких проживають інваліди з психічними розладами. Прийняття цього закону дозволить підвищити нині існуючий розмір допомоги особам, які здійснюють догляд за цією категорією інвалідів з 109 до 1094 грн. на місяць. Окрім того, закон дозволяє зняти обмеження, що таку допомогу можуть отримувати лише малозабезпечені особи. Це дозволяє розширити коло осіб, які матимуть право на таку державну допомогу. Закон схвалено на виконання соціальних ініціатив Президента Віктора Федоровича Януковича.

Серед здобутків комітету впродовж сесії, безумовно, варто назвати й Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», який повністю забороняє вживання тютюнових виробів у громадських місцях навчальних закладах, органах державної влади та державних установах, спортивних спорудах, у пасажирському транспорті та на зупинках, в ресторанах, культурних закладах тощо. А за порушення закону передбачено встановлення відповідальності у вигляді штрафу на суму від 1000 до 10000 грн.

Боротьба з тютюнокурінням — один із пріоритетних напрямів державної політики, і підписання Президентом закону про повну заборону куріння в громадських місцях стало доказом того, що владі не байдуже майбутнє громадян країни. Світова спільнота закликає сьогодні всі країни спрямувати зусилля на захист громадського здоров’я і акцентує увагу на необхідності об’єднання зусиль усіх державних і недержавних секторів для розв’язання цієї проблеми. Куріння визнано однією з найбільших небезпек для здоров’я людей з-поміж усіх небезпек, які коли-небудь виникали в світі. Внаслідок куріння щорічно вмирає понад п’ять мільйонів людей. Виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань 20 вересня 2011 року у Вашингтоні, Президент Віктор Федорович Янукович визначив позицію України щодо боротьби з тютюнокурінням як один із пріоритетних напрямів державної політики. 2012 рік було проголошено Президентом Роком спорту і здорового способу життя. Безумовно, такі ініціативи вимагали й обов’язкових змін законодавства.

За поданням комітету також було схвалено Закон «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією на Україні». Він дуже важливий з огляду на те, що Україна, на жаль, посідає лідируючі позиції у світі за поширенням туберкульозу і ВІЛ/СНІДу. Офіційно зареєстровано 206 тисяч випадків ВІЛ-інфекції та понад 500 тисяч хворих на туберкульоз. Ухвалений документ дозволить залучити додаткові позабюджетні кошти для дієвої боротьби з цими небезпечними недугами. Кошти насамперед підуть на закупівлю медикаментів, обладнання, тестування, надання психологічної та соціальної підтримки хворим. В умовах дефіциту бюджетного фінансування така допомога дуже важлива.

Досі за чинним законодавством Україна втрачала до 20% коштів, які виділялися Глобальним фондом, на сплату податків і митних зборів, що не відповідає міжнародним умовах надання гуманітарної допомоги, а також ставить під загрозу можливість отримання грантів Глобального фонду в майбутньому. Завдяки прийнятому закону, гранти Глобального фонду звільняться від податку на додану вартість та від митних зборів, а під час митного оформлення на товарах робитиметься позначка «Не для продажу». Товар також має обов’язково пройти санітарний, фітосанітарний, екологічний і радіологічний контроль. Ретельніше визначено умови і механізми отримання й використання грантів, а для контролю передбачена відповідальність за нецільове використанням грантів.

Глобальний фонд вже сьомий рік поспіль надає нашій державі фінансову допомогу в боротьбі з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом. За цей час Україні виділено 326 мільйонів доларів, завдяки яким антиретровірусну терапію можуть отримати 25 тисяч (або близько 75%) хворих. Це вже серйозний прорив.

За поданням комітету також було ухвалено закони про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності, «Про внесення змін до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» щодо надання фізичним особам, які здійснюють медичну і ветеринарну практику, можливості використовувати у роботі наркотичні засоби».

В останній тиждень роботи сесії у пленарному режимі було ухвалено ще один дуже важливий і довгоочікуваний законопроект — про екстрену медичну допомогу. Система надання екстреної медичної допомоги нині перебуває у загрозливому стані й уже давно потребує системного реформування з урахуванням світового досвіду. Торік 125 тисяч людей померло, так і не дочекавшись прибуття бригади швидкої допомоги. Основна ідея законопроекту полягає у необхідності створення в державі єдиної, інтегрованої системи екстреної медичної допомоги людям незалежно від місця їхнього перебування і на різних етапах — на місці пригоди, під час транспортування чи вже безпосередньо в лікарнях. Окрім того, в законі чітко записано, що надання екстреної медичної допомоги всім особам на території України буде безплатним. Система екстреної медичної допомоги в кожному регіоні складатиметься з відповідних спеціалізованих закладів охорони здоров’я. Важливою новацією закону також є обов’язок медичних закладів усіх форм власності приймати пацієнта у разі погіршення його стану під час транспортування бригадою швидкої допомоги. А норматив прибуття бригади медиків на місце пригоди має відповідати європейським та міжнародним стандартам. Закон після підписання Президентом має набрати чинності з 1 січня 2013 року.

Записала Анна ШЕВЧЕНКО.

       Факт

Кожні шість секунд у світі через куріння помирає людина. Кожен десятий випадок смерті серед дороcлого населення відбувається через тютюн.

       Статистика

Туберкульоз посідає друге місце серед найнебезпечніших захворювань. Щосекунди у світі одна людина заражається туберкульозом, а кожні 20 секунд — одна людина вмирає від цієї хвороби.