У комітетах Верховної Ради
Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо проведення кваліфікаційного іспиту.
Зокрема, пропонується передбачити проведення співбесіди для виявлення особистих та моральних якостей кандидата на посаду судді після виконання ним практичного завдання. А ті кандидати, які не склали кваліфікаційного іспиту, вважатимуться такими, що не можуть бути рекомендованими на посаду судді. Крім того, статті 73 та 80 пропонується доповнити уточненнями, які дають змогу чітко визначити порядок переведення суддів до іншого суду.
Вимоги статті щодо проведення кваліфікаційного іспиту поширюватимуться в тому числі й на переведення суддів (як призначених на посаду, так і обраних безстроково) з одного суду до іншого при зміні спеціалізації.
Під час обговорення парламентарії підкреслювали, що практика застосування статті 70 Закону свідчить про необхідність внесення деяких змін для визначення чіткого правового поля діяльності Вищої кваліфікаційної комісії України. Зазначалося також, що процедура виявлення особистих, моральних, психологічних характеристик, якостей кандидата на посаду судді існує в багатьох демократичних країнах і разом з перевіркою кваліфікації кандидата забезпечує формування високопрофесійного суддівського корпусу.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.