— Поставте нам завдання і ми підготуємо для вас кваліфікованих робітників, — звернувся до керівників агроформувань директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук під час семінару-презентації можливостей служби зайнятості у навчанні сучасних спеціальностей для сільськогосподарської галузі.

Семінар-презентація «Можливості державної служби зайнятості щодо забезпечення потреби роботодавців агропромислового комплексу Рівненщини у кваліфікованих працівниках» відбувся на базі навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, що у селі Олександрія Рівненського району. У ньому взяли участь керівники сільгосппідприємств та управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Потенційних роботодавців ознайомили з матеріально-технічною базою відділення, яке спеціалізується на підготовці робітників для сільського господарства. Гості зацікавлено оглянули навчальні аудиторії, майстерні, лабораторії, побували у навчальній станції технічного обслуговування автомобілів, біля теплиці та пасіки, оглянули парк вантажних і легкових автомобілів та сільськогосподарської техніки з причіпними агрегатами, побували на навчальному полі, а також дізналися про те, як навчальне господарство співпрацює з Інститутом сільського господарства Західного Полісся Національної академії аграрних наук України.

Презентуючи можливості підготовки працівників для аграрної галузі, директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук підкреслив важливість якісної підготовки працівників для роботи на селі. Він запропонував роботодавцям оцінити можливості навчального закладу і робити замовлення на підготовку кваліфікованих кадрів. Іван Ткачук запросив керівників сільгосппідприємств при потребі вносити свої пропозиції щодо вдосконалення організації навчального процесу, адже у Рівненському ЦПТО ДСЗ завжди готові враховувати побажання роботодавців.

Про важливість якісного кадрового забезпечення сільськогосподарської галузі говорив і голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, який разом з усіма оглянув навчальну базу відділення і поспілкувався із слухачами та роботодавцями.

Директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько звернулася до керівників районних управлінь з дорученням поінформувати всі сільгосппідприємства про можливості навчання й активізувати співпрацю із службою зайнятості.

Олександр КАЛЮХ, директор Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ:

— В Олександрійському навчальному відділенні надаються освітні послуги за 26 ліцензованими професіями. Це відділення спеціалізується на напрямах сільського господарства, автомобільного транспорту, ремонту автомобілів і сільськогосподарської техніки. Тут також можна опанувати фах, пов’язаний з обробкою деревини, швейною справою, металообробкою. З 2005 року, початку навчальної діяльності, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації тут пройшли 6663 слухачі, зокрема, понад 1500 осіб здобуло професії робітника фермерського господарства, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, слюсаря-ремонтника та інші.

До речі, серед слухачів Олександрійського відділення є й люди, які мають вищу освіту, але хочуть ще й навчитися по-сучасному господарювати на землі, як, наприклад, священик Олег Ціпан із села Рогачів Рівненського району: 

— Маю економічну й духовну освіту. Навчаюся, бо треба кормити сім’ю. Виріс в місті й жив у місті. А зараз живемо у селі. Буду працювати на землі. Планую придбати для цього техніку. А тут, в Олександрійському відділенні, навчився працювати з технікою, ремонтувати її, обробляти землю, освоїв сучасні технології. Думаю, що тепер зможу добре господарювати.

Задоволений навчанням в Олександрії й 19-річний мешканець села В’язовець Білогірського району сусідньої Хмельницької області Олександр Степанюк:

— Здобуті знання і навики допоможуть мені стати фермером, про що я давно мрію. Загалом тут, в Олександрійському навчальному відділенні, великий перелік спеціальностей, які можна опанувати, причому безплатно. Та й умови для опанування ними чудові, надають гуртожиток на час навчання.

У день семінару-презентації у відділенні тривав конкурс фахової майстерності серед слухачів за професією «Робітник фермерського господарства». Отож роботодавці мали змогу оцінити теоретичні знання та практичні навики слухачів з чотирьох складових цієї укрупненої професії: слюсар з ремонту сільськогосподарських машин, дояр, водій автотранспортних засобів категорії «С», тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1». Під час конкурсу професійної майстерності слухачі продемонстрували добрі вміння працювати на різноманітній сільськогосподарській техніці, зокрема, тракторах, за чим ретельно спостерігали учасники семінару-презентації, серед яких потенційні роботодавці нинішніх слухачів.

Директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук та голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов вручили свідоцтва про отримання кваліфікації випускникам курсів «Робітник фермерського господарства», подяки кращим майстрам виробничого навчання та роботодавцям, які найбільш плідно співпрацюють із службою зайнятості, а також нагородили переможців конкурсу професійної майстерності.

У службі зайнятості Рівненщини готові розвивати різноманітні форми співпраці з роботодавцями для підвищення якісного рівня кадрів. Для цього пропонують традиційне курсове навчання за широким спектром професій, курси цільової підготовки для підвищення компетентності персоналу за окремими потрібними напрямами чи технологіями, організацію навчання для аграрних підприємств у період міжсезоння, навчання і стажування безпосередньо на робочих місцях та на техніці роботодавця тощо.

Вивчаючи потреби роботодавців, у Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ планують ліцензувати нові професії та навчання робітників зеленого будівництва (Олександрійське відділення), рибоводів (Млинівське відділення). Крім того, на замовлення роботодавців розроблятимуть навчальні плани та програми, які враховуватимуть особливості діяльності підприємств.

За матеріалами Рівненського ОЦЗ підготувала Олександра ЮРКОВА.

Слухач Олег Ціпан (ліворуч) та майстер виробничого навчання Іван Яковець.

Директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук вручає свідоцтва про отримання кваліфікації випускникам курсів «Робітник фермерського господарства».

Фото Миколи КОЛОДЯЖНОГО.