Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки бюджетних природоохоронних установ загальнодержавного і міжнародного значення.
Даний законопроект (реєстр. №10507) спрямований на підтримку бюджетних природоохоронних установ загальнодержавного і міжнародного значення через звільнення їх від сплати деяких зборів. Зокрема, пропонується надати можливість зазначеним установам безоплатно здійснювати спеціальне водокористування, а також отримувати спеціальні дозволи на користування надрами для добування артезіанських вод, що використовуються для збереження біологічного різноманіття, на безоплатній основі. Відповідні зміни передбачається внести до статті 30 Водного кодексу та статей 16 та 21 Кодексу про надра.
На засіданні наголошувалося, що зазначене використання природних ресурсів необхідне для виконання завдань збереження біорізноманіття: зрошення рослин у дендропарках і ботанічних садах, опалення приміщень, оранжерей та ботанічних садів, наповнення ставків і озер зоопарків артезіанською водою.
Проте, на думку Головного науково-експертного управління, вказана законодавча пропозиція не узгоджується із Податковим кодексом, відповідно до якого платниками збору за спеціальне використання води та екологічного податку виступають суб’єкти господарювання, а не «об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення», як це зазначено у проекті.
Вл. інф.