Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації взяла до відома звіт про роботу Фонду державного майна та хід виконання Державної програми приватизації у 2011 році. 

Під час засідання комісії зазначалося, що протягом звітного періоду фонд здійснював роботу з удосконалення законодавчої бази процесу приватизації та управління державним майном. Зокрема, розроблено Державну програму приватизації на 2012—1014 роки та зміни до основних приватизаційних законів, які забезпечать реалізацію цієї програми. Крім того, після 20 років існування органів приватизації у грудні 2011 року було прийнято Закон «Про Фонд державного майна України».

Народні депутати наголосили також, що хоча законом «Про Державний бюджет України на 2011 рік» було встановлено завдання з надходження коштів від приватизації у сумі 10 млрд. грн., та фактично до бюджету перераховано 11,480 млрд. грн. Водночас, зазначили члени комісії, робота фонду не за всіма напрямами була ефективною. Так, у звітному періоді було оголошено конкурси з продажу державних пакетів акцій у статутних капіталах двох енергогенеруючих компаній — акціонерних товариств (45,103% «Західенерго», 25% «Дніпроенерго») та п’яти енергопостачальних компаній (25% «Київенерго», 40,061% «Донецькобленерго», 50% «Закарпаттяобленерго», 50% «Вінницяобленерго», 45% «ЕК «Чернівціобленерго»). Але по факту у 2011 році продано державний пакет акцій розміром 25% тільки однієї енергопостачальної компанії — «Київенерго».

Під час обговорення йшлося й про те, що відповідно до вимог Закону «Про електроенергетику» Кабінет Міністрів ще до 01.12.1997 року мав подати на розгляд Верховної Ради проект закону про особливості приватизації державного майна підприємств паливно-енергетичного комплексу, який і досі не внесений.

За підсумками обговорення було прийнято рішення рекомендувати Фонду державного майна забезпечити виконання плану-графіка передприватизаційної підготовки державних підприємств та пакетів акцій господарських товариств у 2012 році, вжити заходів із забезпечення своєчасного післяприватизаційного контролю за виконанням зобов’язань, передбачених договорами купівлі-продажу державного майна підприємств-монополістів та підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Крім того, під час укладання та контролю за виконанням договорів купівлі-продажу посилити вимоги щодо впровадження природоохоронних заходів, зменшення негативного впливу на екологію підприємств-забруднювачів навколишнього природного середовища, зокрема, зініціювати переговори із власником ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з метою прискорення будівництва нової агломератної фабрики. А з метою запобігання знищенню та розкраданню державного майна, переданого в оренду, а також спрощення для держави порядку його повернення з оренди після закінчення строків дії договорів або дострокового їх розірвання прискорити подання до Кабінету Міністрів України відповідних законодавчих пропозицій.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.