Діяльність Фонду соціального захисту інвалідів було проаналізовано під час спільного засідання комітетів Верховної Ради з питань соціальної політики та праці та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
Відкриваючи засідання, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич зазначив, що протягом 20 років, з часу створення у 1991 році, діяльність Фонду соціального захисту інвалідів спрямовувалася на соціальний захист осіб з інвалідністю шляхом працевлаштування та здійснення різноманітних заходів щодо їх реабілітації та адаптації у суспільстві.
В. Сушкевич відзначив великий обсяг роботи двох парламентських комітетів у законодавчому вдосконаленні системи соціального захисту інвалідів.
Водночас, на думку учасників засідання, одним з основних показників, які характеризують рівень інтеграції інвалідів у суспільство, є рівень їх зайнятості і кількість створених для них робочих місць. Особливо важливе це питання, наголошувалося у виступах, для інвалідів працездатного віку, яких в Україні налічується понад 1,5 млн. осіб, або більше половини від загальної кількості людей з особливими потребами. Проте рівень безробіття серед них упродовж останніх років постійно зростає.
Представники сторін соціального партнерства висловили сумнів щодо обов’язків підприємств усіх галузей комплектувати 4 відсотки своїх робочих місць інвалідами без урахування умов праці, шкідливості виробництва, важкості, небезпеки тощо. Головним негативним наслідком такого принципу встановлення нормативу є стягнення штрафу за його невиконання навіть за відсутності у конкретному населеному пункті реальних інвалідів, яких роботодавці вимушені вишукувати.
За підсумками обговорення учасники спільного засідання рекомендують Кабінету Міністрів розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та інших законодавчих актів, передбачивши в них: законодавче встановлення принципу застосування фінансових санкцій до юридичних і фізичних осіб виключно за безпідставну відмову у працевлаштуванні конкретного інваліда, який офіційно направлений на працевлаштування зі збереженням нормативу як орієнтиру.
А також встановлення вищих за нині діючі санкцій по відношенню до юридичних і фізичних осіб, які не реєструються у Фонді та не звітують щодо працевлаштування інвалідів та виконання нормативу тощо. Відповідні рекомендації учасники засідання направлять Міністерству соціальної політики, Державній службі з питань інвалідів та ветеранів України, Фонду соціального захисту інвалідів.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.