У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулася зустріч народних депутатів з представниками міжвідомчої програми з експортного контролю та безпеки кордонів уряду США.

Зокрема, сторони обговорили проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо порушення вимог законодавства в галузі державного експортного контролю, внесеного народними обранцями Віктором Шемчуком «НУ—НС», Володимиром Стретовичем «НУ—НС», Юрієм Прокопчуком «БЮТ-«Батьківщина». Мета законопроекту, за словами парламентаріїв, — подальше вдосконалення державного регулювання процедур експортного контролю, розмежування кримінальної та адміністративної відповідальності фізичних осіб за правопорушення в цій галузі.

Голова профільного комітету Віктор Швець наголосив, що держава повинна контролювати і нести відповідальність перед світовою спільнотою за експорт товарів військового призначення та подвійного використання, а також за можливі наслідки.

Представників міжвідомчої програми з експортного контролю та безпеки кордонів уряду США цікавило питання розмежування адміністративної і кримінальної відповідальності.

В. Швець розповів, що в запропонованій редакції відповідної статті для притягнення до кримінальної відповідальності умисел особи доводити не потрібно, достатньо буде довести лише порушення порядку передачі товарів, котрі підлягають державному експортному контролю.

Відповідаючи на запитання гостей щодо шансів прийняття проекту на поточній сесії, парламентарій поінформував, що комітет на своєму засіданні 13 червня поточного року ухвалив рішення і вніс до Верховної Ради подання та проект постанови про прийняття законопроекту в першому читанні за основу. Зважаючи на важливість цього документа, на черговому засіданні Погоджувальної ради В. Швець поставить питання про його включення до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради та розгляду протягом наступного пленарного тижня.

Необхідність внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення В. Шемчук пояснив потребою усунути конкуренцію правових норм та ліквідувати наявну прогалину, через яку незареєстровані Державною службою експортного контролю суб’єкти, котрі незаконно займаються цим видом діяльності, не можуть сьогодні притягуватись до відповідальності.

Сторони висловили взаємну зацікавленість у найшвидшому приведені національного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів, зокрема і норм Закону «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання».

Вл. інф.