Повідомлення про масштабну пожежу на Шулявці у столиці, поблизу державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. П. Довженка» (Дегтярівська, 21), надійшло до оперативно-диспетчерської служби Головного управління ДСНС у Києві у середу о 17.29. Пожежа виникла на території ПАТ «Будшляхмаш» в орендованому ангарі, який використовували під виробництво та як склад. На місце події негайно виїхали пожежно-рятувальні підрозділи.

Однак одразу розпочати локалізацію полум’я рятувальникам не вдалося, їх на територію будівлі, охопленої вогнем, не пропускала охорона, тому довелося шукати інший під’їзд до місця пожежі. А там неробочими виявилися гідранти: найближче джерело води було за кілометр від місця пожежі — за територією складів. Доки рятувальники думали, де взяти воду, вогонь охопив великі площі. На місці події організували штаб з ліквідації пожежі. Загалом до гасіння було залучено 21 одиницю основної та спеціальної техніки та майже сто чоловік особового складу (на знімку).

Лише за три години пожежу вдалося локалізувати, ще понад три години знадобилося, щоб загасити вогонь на площі близько двох тисяч квадратних метрів. «Вогнем знищено матеріальні цінності та обладнання виробництва, пошкоджено несучі конструкції. Жертв та постраждалих немає», — відрапортували рятувальники.

У прес-службі Головного управління ДСНС у м. Києві нам повідомили, що рятувальники у четвер продовжували працювати на місці пожежі. Річ у тім, що ангар поділено на три частини. В одній були склади секонд-хенду, в другій —сільгоспобладнання, а у третій якась кінокомпанія проводила зйомки фільму. Загоряння сталося там, де зберігався секонд-хенд. Під час пожежі стеля ангара не витримала і впала на купу з палаючим одягом. Причину загоряння встановлять експерти. Тим часом столична міліція розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі, повідомила прес-офіцер Шевченківського райуправління міліції ГУ МВС України у м. Києві Наталя Калиновська. «Відкрито провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ККУ», — сказала Н. Калиновська.

Тим часом сполошилася громадськість столиці: чи, бува, не пов’язана ця надзвичайна подія зі злочинними схемами захоплення територій кіностудії Довженка. У приймальні гендиректора ДП «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. П. Довженка» журналісту «Голосу України» повідомили, що нічна пожежа не зачепила території кіностудії і немає жодних причин для хвилювання.

Фото Олександра СИНИЦІ (УНІАН).