Днями Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності спільно з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Всеукраїнська Асамблея Молоді» провів громадський форум «Актуальні проблеми зовнішньої політики України: погляд молоді».
У заході взяли участь народні депутати, представники урядових структур, дипломатичних місій, молодіжних громадських організацій. Голова комітету Віктор Швець, відкриваючи форум, позитивно оцінив те, що дедалі більше молодих людей активно включається у політичну діяльність, у всі процеси, які відбуваються в країні, не залишаються байдужими, готують себе до серйозної і відповідальної роботи з будівництва
держави.
Головний виклик для України, за його словами, сьогодні полягає не у виборі між Сходом і Заходом, а в поліпшенні відносин з обома центрами тяжіння. «Важливою частиною як внутрішньої, так і зовнішньої політики держави є питання правоохоронної діяльності. Останнім часом на нього з боку євроспільноти звертається більше уваги, ніж раніше. Комітет приділяє суттєву увагу питанням міжнародної взаємодії у цій сфері», — зазначив парламентарій.
Дуже важливо, наголосив В. Швець, щоб українське законодавство було гармонізовано з міжнародним, особливо у сфері діяльності правоохоронних органів.
Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк висловив сподівання, що більшість з учасників громадського форуму з часом переберуть на себе керівництво зовнішньою політикою держави.
Б. Тарасюк зазначив, що зовнішня політика нашої держави переживає складні часи. У такій міжнародній ізоляції, в якій сьогодні опинилася Україна, вона не була з 1992—1993 років, коли велися дискусії з приводу володіння ядерною зброєю. Про масштаби цієї ізоляції, за його словами, свідчить те, що лише в травні цього року була досить критична резолюція саміту НАТО в Чикаго, далі — резолюція Європарламенту щодо ситуації в Україні. Днями в Сенат Конгресу США внесено проект резолюції, який передбачає, зокрема, запровадження персональних санкцій щодо Президента України, Генерального прокурора, деяких інших посадових осіб, котрі долучилися до політично вмотивованих звинувачень і репресій проти української опозиції. Б. Тарасюк висловив сумнів у тому, що така радикальна резолюція буде схвалена.
Народний обранець також зазначив, що фактично проголошений курс на європейську інтеграцію як стратегічний зовнішньополітичний курс зірвано, фактично заморожено весь процес підписання і ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, започаткований попередниками цієї влади у 2007—2008 роках. Б. Тарасюк висловив сподівання на те, що таке складне становище держави у зовнішній політиці може бути змінено шляхом повернення Україні втраченого статусу суб’єкта зовнішньої політики. Учасники заходу виступили з ініціативою створення або реформування вже існуючих профільних громадських рад при державних органах влади та залучення до формування громадської дипломатії України інших молодіжних та громадських організацій.
Вл. інф.
Забудьте про партії, думайте про футбол
Днями за ініціативи Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва відбулося засідання круглого столу: «Євро-2012: ефективність державних і приватних інвестицій. Активізація підприємництва на місцевому рівні». Учасники: народні депутати, представники малого та середнього бізнесу, відомі готельєри та ресторатори.
«Дуже добре, що Україна уникла офіційного бойкоту. Адже Євро-2012 для нас — одна з головних можливостей розвинути туризм та продемонструвати всьому світові, наскільки наша країна — красива та квітуча, а народ — доброзичливий та гостинний, — зазначила голова профільного комітету Наталія Королевська.
Парламентарій наголосила, що українські громадяни зайняли активну позицію щодо Євро-2012. «Кожен з нас, безумовно, продемонструє привітність і гостинність нашого народу та країни в цілому», — висловила впевненість народний депутат.
Представник Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Євген Суслов, повідомив, що, за даними експертів, Україна на Євро-2012 витратила з бюджету 75—80 млрд. грн. Крім того, за його словами, очікується, що нашу країну під час футбольного чемпіонату відвідає майже мільйон туристів і кожен з них витратить мінімум 500—700 євро.
«Треба максимально залучити і використати туристичну галузь під час проведення Євро-2012. Адже наша держава цікава з багатьох сторін, і приймаючі міста можуть показати, наскільки Україна приваблива в напрямі туризму», — наголосив народний обранець.
За підсумками засідання круглого столу було прийнято рішення провести у вересні парламентські слухання та проаналізувати результати проведення Євро-2012 в Україні.
Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.