На розгляді в Комітеті з питань правосуддя перебуває законопроект, яким пропонується надати особам, присутнім на відкритому судовому засіданні (включаючи представників засобів масової інформації), право без згоди на це суду чи осіб, які беруть участь у справі, використовувати на засіданні портативні та стаціонарні аудіо- і відеотехнічні засоби, проводити в залі судового засідання фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис, а також транслювати відкриті судові засідання по радіо і телебаченню.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами є однією з основних засад судочинства. Відкритість судового розгляду відіграє мало не ключову роль у забезпеченні верховенства права в сфері судової практики і прийнятті судами справедливих рішень. Однак на практиці процесуальне законодавство надає суддям широкі можливості для заборони здійснення фіксації відкритого судового засідання технічними засобами особам, присутнім у залі судового засідання. Норми процесуальних кодексів фактично встановлюють дозвільний характер використання на судовому засіданні засобів відеофіксації. При цьому кодекси не містять чітких критеріїв, що їх мають дотримуватися судді, дозволяючи або забороняючи відеофіксацію відкритого слухання у справі. Приписи процесуальних кодексів про дозвільну відеофіксацію засідання суду, серед іншого, ігнорують антикорупційний потенціал використання технічних засобів висвітлення діяльності судової влади.

Отже, чинне законодавство не містить механізмів протидії приховуванню від громадськості зловживань суддів та інших учасників процесів, не враховує публічного інтересу до ходу окремих судових справ, унеможливлює використання інструменту відкритості правосуддя як механізму захисту прав учасників судових справ від посягань на них. Законопроект покликаний частково вирішити проблему непрозорості чинної процедури ведення судових засідань шляхом встановлення режиму бездозвільного використання на судовому засіданні портативних та стаціонарних аудіо- і відеотехнічних засобів, проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису, а також транслювання відкритих судових засідань по радіо і телебаченню. Чи дійсно це сприятиме забезпеченню прозорості судових засідань, важко сказати наперед. Найголовніше, щоб право на можливість запису та його транслювання не перетворилося на зловживання правом та неповагу до інших учасників процесу.