Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту відхилити законопроект про внесення змін до Закону «Про застосування амністії в Україні».
Проектом, поданим народним депутатом Петром Симоненком, пропонується звузити перелік осіб, до яких можуть застосовувати амністію. Зокрема, виключити з нього громадян, до яких на застосування амністії не дали згоду потерпілі за цією кримінальною справою. Відповідні зміни передбачається внести до статті 4 Закону «Про застосування амністії в Україні».
Голова комітету Віктор Швець під час обговорення нагадав, що новий Закон «Про застосування амністії в Україні» набрав чинності з першого січня цього року. Згідно зі ст. 4 закону, амністію не можна застосовувати до осіб, кримінальні справи щодо яких перебувають у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду, але не розглянуті судом із постановленням обвинувального вироку.
На думку першого заступника голови профільного комітету Володимира Стретовича, у разі ухвалення законодавчої ініціативи в країні взагалі не буде кого амністувати через те, що потерпілі на даватимуть на це згоди.
Голова підкомітету Віктор Шемчук звернув увагу на те, що в проекті чітко не визначено поняття «потерпілі від скоєного злочину».
Члени комітету більшістю голосів рекомендують Верховній Раді відхилити зазначений законопроект.
Вл. інф.