Одним із основних заходів у Криму стала партизанська маївка, яка ось уже понад півстоліття традиційно проходить на Ангарському перевалі, біля Пам’ятного знака партизанському руху.
Сюди приїжджають колишні партизани і підпільники, їхні діти й родичі, ветерани, учасники Великої Вітчизняної. Приїжджають, щоб ушанувати пам’ять полеглих у боях і тих товаришів, котрі померли від ран, згадати дні минулих боїв, поспілкуватися зі старими друзями, перекинувши незримий місток у ті далекі роки...
У партизанських загонах тоді билися з окупантами представники всіх народів півострова, здебільшого люди мирних професій. Боротися доводилося в надзвичайно критичних умовах. До того ж ще одним страшним ворогом, згадують колишні партизани, став голод. Люди змушені були їсти мох, коріння, дикі плоди, траву, пили «чай» з кизилової кори.
Але, незважаючи на це, народні месники не давали спокою гітлерівцям. Вони добували розвіддані, друкували й поширювали листівки, громили ворожі гарнізони, пускали під укіс поїзди, автомобілі. І, як зазначали учасники цього святкового заходу, сьогодні зовсім іншого забарвлення набувають такі свята. Відбувається, образно кажучи, партизанська війна за чистоту історії, проти того профашистського начала, яке, на жаль, набирає обертів. І чудово, що тут, на Ангарському перевалі, зустрічаються представники різних поколінь — учасники тих подій, їхні діти, онуки, правнуки... (на знімку). «Це — рубіж, який Крим бере щороку. І поки це буде — отже, і буде пам’ять про ті роки і про тих людей, про наших героїв!», — сказав голова ветеранської організації Радянського району Микола Олєйніков.
Без пам’яті про нашу історію не може бути майбутнього. Про це говорила й голова ветеранської організації Алушти Наталя Рябоконь. «З кожним роком ветеранів стає дедалі менше, і священна пам’ять про них має зберігатися в кожному поколінні!», — зазначила вона.
Торжества почалися ще на трасі Сімферополь — Алушта, біля монумента, що став символом опору партизан. Тут учасники маївки поклали квіти до пам’ятника «Партизанська шапка».
За доброю традицією, цього дня на ветеранів чекала партизанська каша, фронтові сто грамів і святковий концерт. І природа, здавалося, все розуміла — сприяла проведенню свята.
Учасники маївки приїзджають з усього Криму.
Фото Геннадія ІВАНЧЕНКА.