Комітет з питань європейської інтеграції визнав таким, що не суперечить праву Європейського Союзу та міжнародно-правовим зобов’язанням України, проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту окремих категорій громадян.
Законопроектом пропонується внести зміни до законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про жертви нацистських переслідувань», згідно з якими зазначені категорії осіб мають право на безоплатну правову допомогу відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу».
Комітет зазначив, що з огляду на забезпечення принципу рівних можливостей та соціальних гарантій для більш вразливих категорій населення правовідносини, які є предметом регулювання проекту закону, регулюються міжнародними документами у сфері захисту прав людини.
Як зазначено в Хартії основних прав, у Європейському Союзі «безоплатна правова допомога надається тим, кому бракує достатніх засобів у мірі, в якій така допомога необхідна для забезпечення ефективного доступу до правосуддя».