Із 9 листопада у столичному метро змінився порядок пропуску для деяких пільговиків. Як повідомляє прес-служба київського метрополітену, для інвалідів, батьків багатодітних родин та тих, хто доглядає за дітьми-інвалідами, безплатний проїзд дозволено виключно за «Карткою киянина». Представники інших пільгових категорій, як і раніше, під час проходу пред’являтимуть відповідне посвідчення. Жителі столиці, які ще не отримали «Картки киянина», для її оформлення можуть звертатися до районних управлінь праці та соціального захисту населення або до Департаменту соціальної політики КМДА.
 
Коментар юриста 
 
Насамперед слід урахувати, що працівники метрополітену не мають права відмовляти в безплатному проїзді особам, яким законодавством установлено пільгу на безплатний проїзд у громадському транспорті. При цьому не має значення, чи є в таких осіб «Картка киянина». Зазначена картка надає право на пільговий проїзд тільки певним категоріям киян, які за законодавством не мають такого права. Зокрема, приміром, пенсіонери-кияни, які не мають статусу ветерана праці (ветеранами праці за загальним правилом визнаються громадяни, що мають трудовий стаж 40 років (для чоловіків) і 35 років (для жінок) і які вийшли на пенсію. Статтею 6 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» для деяких категорій громадян установлено зменшений трудовий стаж, що дає право на одержання статусу ветерана праці). 
 Отже, підставою для безплатного проїзду у громадському транспорті для громадян, яким таку пільгу встановлено законодавством, буде відповідне посвідчення, що підтверджує певний правовий статус, а не «Картка киянина». Якщо такому пільговику буде відмовлено в безплатному проїзді, то цю відмову можна оскаржити безпосередньо керівництву метрополітену або в судовому порядку.
 
Сергій ДЕМСЬКИЙ.