Подарунок для любителів минувшини зробили археологи Державного підприємства «Волинські старожитності» у Волинському краєзнавчому музеї, де відкрито унікальну виставку «Втрачена хронологія: археологічні дослідження 2011 року».

Директор «Волинських старожитностей» Олексій Златогорський пояснив назву виставки тим, що в науковців під час розкопок та опрацювання знайдених матеріалів інколи виникали складності в їхній інтерпретації. Адже кожна пам’ятка має багатошаровий характер — «складається» із трьох і більше історичних періодів. Більш ранні об’єкти не лише перекривали пізніші, а й часто знищували їх. Саме тому в археологів інколи виникало певне відчуття «втраченої хронології» в одному розкопі чи навіть в одному археологічному об’єкті. Однак вдалося провести чітку наукову інтерпретацію знахідок, які й знайшли своє місце в музейній експозиції. Вона стала цілісним образом археологічних досліджень, що їх здійснювали науковці ДП «Волинські старожитності» в різних куточках історичної Волині: Луцьку, Володимирі-Волинському, Шацьку, Любомлі, Світязі, Жидичині, Богушівці, Крупі, Підгайцях, Шеплі, Зимному, Колодниці Волинської області та в Пересопниці Рівненської області.

На виставці є унікальні знахідки волинських археологів: торговельний медальйон із Крупи, давньоруські вироби з Шацька, медальйони польських поліцаїв із поховання у Володимирі-Волинському тощо. Цікавим експонатом також є фотографія, виявлена в одному з таких поховань. Зберегти її не вдалося, бо за лічені секунди після того, як була знайдена, вона перетворилась на порох. Але копію фотознімка, який археологи бачили лише кілька секунд, нині також можуть бачити і всі відвідувачі! Загалом на виставці понад 120 артефактів, кожен з яких є певним містком у минувшину Волинського краю.

Досить цікавим та оригінальним в експозиції є реконструкція житла давніх слов’ян із розкопок у Богушівці. Хоч воно було зруйноване спорудою пізнішого періоду, дослідники змогли відновити його. Складовою частиною оселі стала піч-мазанка, оживити котру науковцям із Луцька допоміг науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Віктор БУЛИГА, краєзнавець.

Рівне.