Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі 
СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.
Документ містить: визначення порядку здійснення програм Глобального фонду та їх координації з боку держави; звільнення від оподаткування та митних зборів операцій та товарів, оплачених за рахунок грошей Фонду; встановлення відповідальності за цільове використання його коштів тощо.
Зокрема, планується встановити, що операції з грантами (субгрантами), які оплачуються за рахунок грантів Глобального фонду, включаючи придбання (ввезення) товарів, робіт і послуг, звільнятимуться від оподаткування відповідно до податкового законодавства України та від сплати мита згідно із Законом «Про єдиний митний тариф».
Законопроект містить також норму, відповідно до якої грант, отриманий розпорядником бюджетних коштів, має включатися до спеціального фонду державного або місцевого бюджету і використовуватися з урахуванням положень бюджетного законодавства. Крім того, передбачається, що грант, отриманий органами державної влади, місцевого самоврядування або заснованим ним підприємством, установою чи організацією, спрямовуватиметься згідно з відповідним договором та рекомендаціями Глобального фонду. Зокрема, на закупівлю товарів, робіт і послуг; виплату заробітної плати, винагороди працівникам та особам, які залучаються до виконання програми Глобального фонду (крім державних службовців), з урахуванням податків та зборів і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що сплачуються одночасно з виплатою заробітної плати тощо.
Члени комітету акцентували увагу на тому, що Глобальний фонд вже виділив для України кошти обсягом 326 млн. дол. США, які державі не потрібно повертати. Народні депутати вважають, що в умовах систематичного недофінансування заходів протидії туберкульозу та СНІДу ця допомога є суттєвою та відчутною.
На думку народних депутатів, прийняття зазначеного документа дасть змогу уникнути відмінностей національного законодавства від процедур Глобального фонду та міжнародної практики використання таких грантових коштів.