Наявні проблеми та перспективи подальшого удосконалення роботи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань розглянули під час засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці.
Комітет не раз наполегливо рекомендував Міністерству соціальної політики та правлінню фонду забезпечити невідкладне проведення позачергового засідання правління фонду за участю представників громадських організацій, на якому ретельно перевірити факти, викладені у зверненнях, і прийняти рішення з метою врегулювання порушених питань.
Народні обранці наголошували, що справа зрушила з місця лише після того, як Президент Віктор Янукович виступив з новими соціальними ініціативами.
Члени комітету також заслухали інформацію Міністерства соціальної політики щодо перерахування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві на коефіцієнт зростання номінальної заробітної плати. Зазначалося, що це питання порушується представниками громадських організацій шахтарів-інвалідів, перебуває на постійному контролі у профільному міністерстві, правлінні та виконавчій дирекції фонду.
За даними Мінсоцполітики, страхові виплати з фонду отримують 141 тисяча шахтарів-інвалідів. У загальній структурі виплат фонду компенсації для цієї категорії становлять 65%.
Парламентарії рекомендують Кабінету Міністрів передбачати у державному бюджеті кошти на фінансування щомісячної державної адресної допомоги, виплата якої потерпілому від нещасного випадку на виробництві чинним законодавством не передбачена. Крім того, вони рекомендують уряду посилити контроль за додержанням фондом законодавства про страхування від нещасного випадку та спільно з правлінням і виконавчою дирекцією фонду підготувати пропозиції щодо осучаснення страхових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробництві за 2006—2011 роки.
Комітет рекомендує правлінню фонду з метою удосконалення роботи забезпечити участь представників громадських організацій шахтарів-інвалідів у його засіданнях, удосконалити порядок проведення тендерних процедур для закупівлі санаторно-курортних путівок, посилити контроль за нецільовим використанням коштів тощо.