Днями голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег ЗарубІнський (на знімку) зустрівся з регіональним директором Міжнародної організації з міграції (МОМ) у Східній, Південно-Східній Європі та Центральній Азії Ренате Гельд.

Сторони обговорили перспективи подальшої співпраці із Представництвом МОМ в Україні та участі у ньому Регіонального центру МОМ у Відні. Також народний обранець ознайомив Р. Гельд із законотворчою діяльністю комітету.

О. Зарубінський наголосив на системному характері співробітництва між комітетом та Представництвом, яке досягло високого рівня, особливо після підписання у грудні минулого року Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю. За його словами, 2011 рік був украй насиченим, зокрема у формуванні законодавства у сфері міграції. У дуже стислий термін комітету довелося опрацьовувати низку ключових законів, зокрема «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту в Україні», а також нову редакцію «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Парламентарій також звернув увагу на те, що Представництво МОМ оперативно надавало експертні коментарі до текстів цих документів на стадії їх підготовки в комітеті.

Р. Гельд підкреслила важливість таких зустрічей, які, за її словами, дають можливість почути думки партнерів, обмінятися баченням шляхів подальшого співробітництва. Вона висловила задоволення прогресом, якого досягнуто в Україні у сфері міграції, та активною участю Представництва в законотворчому процесі. Регіональний директор зазначила, що протягом останніх років представники МОМ надавали експертні коментарі під час підготовки українськими спеціалістами майже 20 законодавчих актів.

Парламентарій також висловив упевненість у плідності подальшого двостороннього співробітництва.

Комітет, за його словами, зробить усе для створення в Україні нової паспортної системи.

Вл. інф.