Чиновники тим часом шлють приписи про незаконність робіт
У столиці знову спалахнув скандал навколо забудов на території історичної та культурної пам’ятки — гори Юрковиці. Активісти, які організували там свою прес-конференцію, запевняють, що в одного із забудовників є лише дозвіл на кілька соток, а він прихопив утричі більше, а інший взагалі будується на свій розсуд.
А доки активісти збиралися, на скандальну будову заїхав «КАМаз», завантажений ґрунтом. У відповідь викликали міліцію, проте вона, схоже, не поспішала і прибула аж за дві години. Тим часом на ділянці з’явилися інспектори з управління з благоустрою КМДА. Обійшовши територію по периметру огорожі, вони так і не дочекалися господаря, тож повісили свій припис просто на паркан. У ньому, зокрема, йдеться, що територію зайнято самовільно, і пропонується з’явитися до управління з благоустрою для з’ясування ситуації. Утім, ще напередодні, зазначають активісти, їм погрожували і називали рейдерами, які нібито прийшли з проплаченими журналістами, тому вони припускають, що за забудовниками стоїть хтось впливовий.
Та хай там як, а захисники Києва здаватися не збираються. До речі, до них приєднався відомий меценат, потомок славетного українського роду Мішель Терещенко. Він побачив інформацію у «Фейсбуці» і вирішив долучитися, а також пообіцяв зі свого боку усіляко сприяти захисту історичного Києва разом з активістами.
— Цю ділянку потрібно повернути в первісний стан, адже це прадавня місцина. Це охоронна зона, тому землі тут можуть бути відчужені тільки за рішенням Верховної Ради. Як відомо, таких рішень народні обранці не ухвалювали. Якщо дозвіл надали київські депутати, то це не їхня компетенція. До того ж стало відомо, що на одну з ділянок є документ на 10 соток, а господар розширив її утричі. На іншу ділянку взагалі немає жодних дозволів, це самозахоплення, — каже член координаційної ради об’єднання громадських організацій «Київського віче» Олена Єськіна.
Активістка також наголосила, що, крім того, що це історична пам’ятка, це ще й сейсмічно небезпечна ділянка, а отже, будь-які роботи на ній можуть призвести до зсувів, і тоді екологічного лиха не уникнути.
Якщо хоч одну таку забудову буде знесено, вважає Олена Єськіна, це стане застереженням для інших. Тож уся надія на нову владу.
На знімку: проводиться збільшення ділянки.
Фото зі сторінки Артема Соколенка у «Фейсбуці».
Довідково
Паркова зона, на якій розташовані вказані земельні ділянки, є охоронною зоною церкви Всіх святих. Ця місцина також є культурною пам’яткою, яка входить до історичного ареалу, що відображено в офіційному містобудівному кадастрі Києва. Документи, що засвідчують статус території гори: рішення виконкому Київської міськради від 27.01.1970 №159; рішення виконкому Київської міськради від 17.11.1987 №1112, дод.6, п.6; наказ Міністерства культури і мистецтв України від 15.06.1999 №393, Державний реєстр національного культурного надбання, охоронний номер №1957. У Генеральному плані столиці територія значиться як зона історичної спадщини. До слова, на верхньому плато гори і її схилах археологи виявили рештки поселення давньоруського часу та християнський могильник. Є інформація, що тут були так звані чумні захоронення.