Авторську серію книг-нарисів «Невідома Чигиринщина», а також свою приватну колекцію археологічних знахідок та українських старожитностей представив черкащанам відомий краєзнавець і письменник, викладач Національної академії Служби безпеки України Олександр Солодар.

Родом із славетного Богданового краю, Олександр ще студентом захопився дослідженням багатовікової історії Чигиринщини. Він немало працював в архівах, щоліта виїжджав у польові експедиції, записував спогади старожителів, свідків визначних подій своєї малої батьківщини. Результатом кількарічної праці стала перша у сучасній українській історіографії наукова монографія «Нариси з історії Чигиринщини», випущена 2003 року у Черкасах. У ній дослідник на основі широкої джерельної бази показав витоки української державності, боротьбу за УНР у 1918—1922 роках, становлення національної свідомості і гідності.

Нова робота Олександра Солодаря «Невідома Чигиринщина» складається з п’яти книжок: «Мрія про море», «Як були коцурці...», «Отаман Мамай», «У полум’ї війни», «Галаганівка». 

У невеликих за обсягом виданнях автор прискіпливо досліджує білі плями минувшини рідного краю, історію «звичайних» селянських родин, сини і дочки яких боролися за самостійну Україну, пройшли через сталінські табори і репресії, билися з ворогом на фронтах Другої світової війни, відбудовували зруйноване народне господарство.

На зустрічі з читачами Олександр Солодар прочитав також власну поезію, поділився творчими задумами на майбутнє. Зокрема, про роботу над продовженням серії «Невідома Чигиринщина», про новий історико-художній роман «Орлик», котрий незабаром вийде у світ друкованого слова.

 

Черкаси.

Фото автора.

Олександр Солодар читає вірші про Чигирин.