«Цивілізація ІNСOGNІTA» на телеканалі «Тоніс» належить до тих програм, що не лише розважають, а і вчать, змушують замислитись. До того ж замислитись не про банальні, повсякденні речі, а світоглядні. Як зазначено на сайті ТК, «це програма, яка руйнує стереотипи та показує інший погляд на історію».
Її ведучий — професор, доктор політичних наук Валерій Бебик, чиї розповіді завжди схожі на чарівну казку. Скажімо, у випусках програми, присвячених святкуванню Масляної, казковий мотив — найяскравіший. Йдеться  про Колобка, і про Буратіно. Виявляється, казка тільки на перший погляд — вигадана історія для дітей. Точніше, такий її поверховий шар. А є ще глибші, пов’язані зі своєрідним, неповторним осягненням світу нашими предками.
Провідною ідеєю у Валерія Бебика завжди слугує гіпотеза про першочергову роль українців та України в історичних процесах, відповідальних за формування сучасної цивілізації. Зрозуміло, що з цієї причини у нього багато і гарячих прихильників, і не менш гарячих противників-критиків.
Складно визначити міру істинності його міркувань людині, далекій від подібних досліджень (а це більшість із нас), тож залишається лише слухати, дивитися, сприймати серцем.
Одне очевидно: на фоні тотального переконання українців у власній меншовартісності такі передачі, як «Цивілізація ІNСOGNІTA», завдяки Валерію Бебику допомагають не губити відчуття гідності. Адже хоч-не-хоч — закрадається думка: «А може, й справді?».
Може, й справді Україна — духовний центр Всесвіту? Може, й справді в нашій символіці закладено глобальні формули?
Тож — дивіться.
Мирослава ЧАБАНЕНКО, кандидат наук із соціальних комунікацій.
Фото надане автором.