Днями голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Теффтом.
Під час зустрічі вони зосередили увагу на питаннях судово-правової реформи в Україні. Зокрема, йшлося про вдосконалення кримінально-процесуального законодавства і системи правосуддя.
Голова комітету відзначив допомогу американських фахівців робочій групі, створеній Президентом України, в розробці проекту нового Кримінального процесуального кодексу.
Крім того, на зустрічі обговорювали перспективи подальшого реформування судової системи. До того ж народний обранець підкреслював, що рекомендації міжнародних експертів послідовно враховуються українським законодавцем. Це, зокрема, стосується питання про повноваження Верховного Суду України, які були істотно розширено з урахуванням таких рекомендацій. Він також зазначив позитивний досвід перших виборів керівництва ВСУ за новим законом.
Відповідаючи на запитання про незалежність суддів в Україні, С. Ківалов наголосив на підвищенні рівня гарантій незалежності суддів. За його словами, формуванням суддівського корпусу сьогодні займається Вища кваліфікаційна комісія, більшість в якій становлять судді, обрані самими представниками Феміди, а Президент і парламент виконують лише церемоніальну функцію.
Народний депутат погодився, що потрібно вдосконалювати судову систему, зокрема, в питанні виборів на адміністративну посаду. На його думку, призначати на посаду голови суду потрібно на альтернативній основі, вибираючи з декількох претендентів кращого. У цьому процесі має враховуватися думка колективу суду. «Це стане наступним кроком в законодавчому закріпленні незалежності судової влади. Ми послідовно йдемо таким шляхом», — підсумував парламентарій.
Джон Теффт подякував за зустріч і висловив готовність допомагати Україні в розробці прогресивних законопроектів.
Вл. інф.