Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації вивчав ситуацію довкола львівської газети «Експрес». Створено робочу групу для з’ясування обставин, чи справді мали місце факти утиску свободи слова та тиск на журналістів видання, про які йшлося. А також звернувся до львівської обласної влади з вимогою дотримуватися принципів свободи слова та прав журналістів, до правоохоронних органів — МВС, СБУ та Генпрокуратури з проханням поінформувати про реагування на звернення журналістів видання щодо погроз на їхню адресу.
Щоправда, депутати на засіданні комітету так і не почули про конкретні підтвердження порушень свободи слова та тиску на журналістський колектив, про які йшлося. Лунали лише усні звинувачення. Господарський конфлікт довкола газети між засновниками видання, який триває уже декілька років, представники газети намагалися подати як політичний. Натомість присутній на засіданні голова Львівської ОДА Михайло Костюк запевнив, що на Львівщині жодних утисків свободи слова не було і не буде, і він сам особисто підтримуватиме свободу висловлювань журналістів незалежно від їх політичного спрямування, не втручаючись у редакційні справи.
«Нам було важливо, щоб той конфлікт, який є, і те протистояння, яке є, не відобразилося на роботі редакції, на виході газети, — зауважив народний депутат Олександр Голуб. — І власне для цього ми створили міні-групи, щоб моніторити ситуацію, стежити за тим, як розвиватимуться події далі».
Засідання комітету розпочалося у досить напруженій атмосфері. На початку виникла суперечка між виконувачкою обов’язки голови комітету, регіоналкою Оленою Бондаренко та екс-головою комітету, бютівцем Андрієм Шевченком, котрий наполягав вилучити з порядку денного два питання, натомість включити два інші. Зрештою, парламентаріям удалося досягти компромісу, однак як тільки перейшли до розгляду запланованих питань, Андрій Шевченко одразу покинув засідання. Потім дискусія тривала у штатному режимі — змогу висловитися мали всі присутні народні депутати, представники як парламентської більшості, так і меншості.
 
Секретар Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, в. о. голови комітету Олена Бондаренко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.