Учора в Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин відбувся «круглий стіл». На заході зібралися керівники державних установ та організацій, громадських професійних об’єднань АПК, представники міжнародних фінансових організацій в Україні, банків, очільники провідних агропромислових компаній, експерти та правознавці. Розглядалися дискусійні питання підготовленого до другого читання законопроекту «Про ринок земель».
 Серед обговорюваних тем на першому плані було обмеження землекористування (оренди) земель сільгосппризначення. На думку керівників агрохолдингів, від цього потерпатиме високопродуктивне рослинництво, яке здійснюється на великих площах із використанням сучасних технологій. Постраждають і цукрова галузь та індустріальне молочне виробництво, що передбачає концентрацію навколо цукрових заводів та молочних комплексів значних площ земель для створення власної якісної сировинної бази.
Також великий аграрний бізнес непокоїть неможливість для українських сільгосптоваровиробників—юридичних осіб, що виробляють левову частку агропродукції, купувати такі землі у власність — ні тепер, ні у майбутньому. А отже, бідкаються, що не зможуть брати кредити під заставу гектарів для інвестування АПК. За таких умов позичальниками коштів під заставу сільгоспугідь стануть лише власники земельних паїв, що отримали від колишніх колгоспів по три-чотири гектари. Та ці гроші, мовляв, селяни використовуватимуть не для розвитку агровиробництва, а передусім на побутове споживання.
А фінансові структури особливо непокоять наміри законодавців створити державний земельний банк. Адже декларується, що лише ця установа отримає монопольне право надавати позички за договорами іпотеки земель сільськогосподарського призначення.
Народні депутати Анатолій Кінах і Григорій Калетнік під час «круглого столу» з дискусійних питань законопроекту №9001-Д «Про ринок земель», проведеного Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.