Під таким гаслом учора громадськість пікетувала будівлю Київської міської державної адміністрації. Учасники акції вимагали ефективного і прозорого розслідування справи щодо підпалу кінотеатру «Жовтень» та виділення коштів на відновлення будівлі за оригінальним проектом.

«Також ми прийшли, щоб нагадати владі, що знищення культурних пам’яток має в Києві системний характер і щоб зупинити цей процес, необхідно створити ефективний механізм захисту пам’яток», — зазначила «Голосу України» одна з організаторів заходу Тетяна.

У КМДА пообіцяли мітингувальникам зберегти кінотеатр і залишити його в комунальній власності. Мовляв, проект його реконструкції найближчим часом буде винесено на обговорення експертів і громадськості. Крім того, депутати Київради вирішили заснувати благодійний фонд «Відновимо разом» для забезпечення фінансування робіт з відбудови приміщення. Відповідне рішення вони ухвалили на зборах, які відбулися учора в КМДА і які ініціював міський голова Віталій Кличко.

А поки що за фактом пожежі кінотеатру триває досудове розслідування. «Слідчо-оперативна група Подільського районного управління міліції проводить повторний огляд місця події з метою з’ясування причин пожежі. Незабаром проінформуємо громадськість щодо результатів оперативно-розшукових робіт та інших деталей перебігу справи», — зазначили «Голосу України» в прес-службі ГУМВС в місті Києва.

Директор міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі вважає, що підпал кінотеатру «Жовтень» — не суспільний протест, а спланована провокація. «У мене є дві версії того, хто стоїть за цим злочином: рейдери, які хочуть на місці старого київського кінотеатру побудувати торговельний центр, та політичні сили, які хочуть дискредитувати Україну на шляху до євроінтеграції. Такі випадки мають розслідувати негайно», — йдеться в його офіційній заяві.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.