ПАТ «Київводоканал» нагадує: після переходу на прямі договори зі споживачами показники неповірених квартирних лічильників холодної води не враховуватимуть. Киян, які не матимуть офіційного підтвердження, що їхні прилади правильно обліковують спожиті кубічні метри, переведуть на оплату за нормами споживання. Коли настане цей час «ікс», щоправда, у водопостачальній організації поки що не уточнюють. Пояснюють: панікувати киянам не варто, але і відкладати на далеке «потім» небажано. До кінця цього року всі прилади обліку в квартирах киян мають бути або повірені, або замінені.

Від дискусій про те, хто має оплачувати повірку, водопостачальник відмежовується. «До 1 липня цього року витрати на повірку, згідно із постановою Кабміну, було закладено в структуру тарифу на утримання будинку та прибудинкової території. З 1 липня ми стали виконавцями послуг з водопостачання та водовідведення і нині працюємо над тим, щоб цю складову було враховано у нашому тарифі. Поки що цього немає. Проте переходити на прямі договірні відносини з нами кияни мають з повіреними приладами обліку: або самостійно оплативши цю процедуру, або добившись фінансування цієї послуги попереднім виконавцем — житлово-експлуатаційною організацією», — пояснив Станіслав Капуленко, директор розрахункового департаменту ПАТ «Київводоканал». До слова, вартість повірки лічильника коштує від 43 гривень. Займає ця процедура від 3 до 9 днів.

При цьому фахівці нагадують: зберегти час та гроші можна реально оцінивши ситуацію. Так, якщо квартирний лічильник води прослужив понад 7 років, його, найімовірніше, буде визнано несправним. Так само не витримає перевірку і лічильник, на який хоч раз ставили магніт. Тоді краще одразу встановити новий. Який? Його вже можна вибирати на власний розсуд та гаманець. Єдина вимога: прилад повинен мати ліцензію від «Укрметртестстандарту». Перелік дозволених лічильників є на сайті організації.

Та киянам, які хочуть повірити власні прилади обліку, потрібно бути напоготові. Із зростанням попиту на цю послугу збільшилася кількість шахраїв, які за невеликі суми виписують «липові» довідки про нібито проведення повірки. «Хочемо застерегти від послуг тих фірм, які нічого не роблять з вашим приладом, а просто приходять і видають якийсь папірець, який не є документом. На сьогодні в Києві єдина організація, яка може видавати свідоцтво про повірку або ж довідку про непридатність приладу, — це ДП «Укрметртестстандарт». Зразки документів наведено у чинному ДСТУ-2708. Усе, що видається людям і не відповідає встановленим зразкам, не є документами», — каже Юрій Кузьменко, заступник генерального директора ДП «Укрметртестстандарт». Експерт пояснює: державне підприємство співпрацює з кількома організаціями, які мають право збирати так звану первинну інформацію про роботу приладів обліку. Утім, видавати висновки від свого імені вони не можуть. До того ж такі фірми обов’язково повинні мати свідоцтво про атестацію, видане «Укрметртестстандартом».