У середу ввечері на столичному Подолі майже повністю згорів зсередини найстаріший кінотеатр міста «Жовтень». За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в м. Києві, вогонь охопив 300 квадратних метрів покрівлі будівлі. За попередніми даними, постраждалих немає. За фактом підпалу правоохоронці порушили кримінальну справу. За інформацією очевидців, під час сеансу невідомі на задніх рядах підпалили чи то фаєр, чи то димову шашку. 

На той момент у залі було понад 60 глядачів. Усіх людей вдалося евакуювати. «Гасити кінотеатр прибули 22 пожежні машини, з полум’ям боролися 4 години. Вогонь піднявся між сидіннями і дуже швидко розгорівся, уже за декілька секунд дістався стелі. З приводу причин та обставин виникнення пожежі сказати нічого не зможу», — зазначила «Голосу України» речник головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій України в місті Києві Євгенія Лапонога. Не багатослівна і міліція. «Наразі ми не отримали висновку від ДСНС. Спираючись на них, ми зможемо назвати причину надзвичайної ситуації. Нині працює слідча група, і найближчим часом з’являться перші результати, — повідомила начальник ВЗГ ГУМВС в місті Києві Юлія Мусташ.
 У свою чергу радник міністра МВС Антон Геращенко на своїй сторінці у «Фейсбук» написав, що за фактом підпалу уже порушено кримінальну справу за статтею 194 Кримінального кодексу «Умисне знищення чужого майна». «Сумнівів у тому, що це був підпал, у слідчо-оперативної групи немає. Залишається питання мотиву для злочину», — написав він. Підтвердив цю інформацію учора під час оперативної наради з керівниками профільних відомств столиці і міський голова Києва Віталій Кличко. «Був підпал. Скажу одне: ми не дозволимо відібрати «Жовтень», який став символом інтелектуального кіно для столичних глядачів. Нині важливо, перевірити пожежну охорону в усіх кінотеатрах і місцях скупчення людей: всі пожежні виходи, щоб не були заблоковані двері», — сказав він.
Нагадаємо: навколо будівлі протягом останніх років тривають суперечки і судова тяганина. Питання стосуються оренди приміщення кінотеатру. Міська влада неодноразово попереджала ТОВ «Кіноман», який на правах орендаря улаштував у КТ «Жовтень» організаційний центр, про необхідність звільнення будівлі. Так, 07.10. 2014 року Господарським судом міста Києва прийнято рішення у справі за позовом прокуратури Подільського району до товариства з обмеженою відповідальністю «Кіноман: «Виселити ТOВ «Кіноман» із займаних приміщень цілісного майнового комплексу кінотеатру «Жовтень». Однією версією підпалу міг послужити й сеанс фільму про сексменшини, який демонстрували у той час у кінотеатрі. Принаймні таку думку в ефірі одного із телеканалів учора висловила директор кінотеатру Людмила Горделадзе. «Підпал був. Фільм йшов про нетрадиційну орієнтацію. Фестивальна програма викликала у деяких невдоволення», — зазначила вона. Нагадаємо, що в кінотеатрі йшов показ стрічки «Літні ночі» з програми «Сонячний зайчик» у рамках 44-го кінофестивалю «Молодість».
 
Фото Владислава МУСІЄНКА (УНІАН).