Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідно до Конституції, примусове відчуження об’єктів права приватної власності може застосовуватися лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.
Власне, поданий урядом проект закону (реєстр. №7378) визначає механізм як попереднього, так і наступного повного відшкодування державою вартості майна, яке може бути примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану у підприємств, установ, організацій та фізичних осіб. Документом, зокрема, пропонується внести зміни до частини шостої статті 353 Цивільного кодексу, Закону «Про правовий режим надзвичайного стану» та Закону «Про правовий режим воєнного стану» з метою визначення порядку повернення особі примусово відчуженого у неї майна, яке збереглося. Зазначене питання пропонується вирішувати у судовому порядку.
Водночас експерти Головного науково-експертного управління вважають: вилучення та відчуження майна за цим законом має відбуватися не для абстрактних потреб держави, а для здійснення більш конкретних завдань, безпосередньо визначених у законах «Про правовий режим воєнного стану» та «Про правовий режим надзвичайного стану». Тож пропонують повернути цей законопроект автору законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Вл. інф.