Учора в Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин народні обранці працювали над підготовкою до другого читання законопроекту «Про ринок земель». 

Водночас, як наголосив напередодні у розмові з нашим кореспондентом секретар комітету Роман Ткач,  у нинішній редакції законопроект про ринок земель, який, попередньо, планується вже наступного тижня розглянути в сесійній залі, «спрямований проти фермера, проти агрохолдингу, проти держави, проти органів місцевого самоврядування».
— Він — за державного чиновника, — переконаний Роман Ткач. — Бо якщо його ухвалять в такому вигляді (а я боюся, що так воно й буде) — це один із варіантів того, як у держави через закон заберуть, зокрема, землі запасу...
А слідом за ними, не виключено, підуть невитребувані паї, відумерла спадщина...
— Законопроект, — продовжує співрозмовник, — працює проти всіх учасників ринку: проти населення — тих, хто живе на селі, проти пайовиків. І проти фермерів, органів місцевого самоврядування та й самої держави. Схоже, хтось хоче через цей закон вирішувати свої питання. Що це за норма обмеження на площу оренди в 6 тисяч гектарів?! Це по всій Україні в кожному районі. Так само — 5 відсотків у кожній області можна мати в оренді. Виникає логічне запитання: взагалі у нормі права хто обмежує верхню межу оренди? До речі, що таке оренда... Це коли орендар і орендодавець сіли та домовилися на вигідних умовах. Зафіксували свою домовленість договором і зареєстрували договір в органах державної влади, як передбачено законодавством. Чому обмежувати? Навіть якщо запроваджуєте обмеження — дайте логіку! Що таке 6 тисяч гектарів? Що це за норма — не власності, оренди... А 
5 відсотків? По пам’яті: Миколаївська область має 
1 мільйон 960 тисяч сільгоспугідь, Херсонська — близько 2 мільйонів. Якщо взяти 5 відсотків — це близько ста тисяч гектарів! А на Івано-Франківщині — 600 тисяч гектарів сільгоспугідь. Тож 5 відсотків — це 30 тисяч гектарів. А що таке 30 тисяч гектарів? Коломийський район має 200 тисяч гектарів — і, кажемо умовно, туди прийшов агрохолдинг і йому віддали в оренду понад  6 тисяч гектарів... Якби була мова про власність — потрібні обмеження, питань немає. Але навіщо обмежувати оренду?!
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
На знімку (справа наліво): голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік, завідувач секретаріату комітету Олександр Старинець та заступник завідувача секретаріату Олег Хоменко під час обговорення законопроекту «Про ринок земель». До речі, до документа після його розгляду в повторному першому читанні надійшло понад тисяча поправок.