Комітет з питань європейської інтеграції визнав таким, що не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, проект закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації).
На засіданні зазначалося, що законопроект (реєстр. №8256) передбачає внесення низки змін до передбаченої Кримінально-процесуальним кодексом України процедури здійснення обшуку в приміщеннях, що використовуються для здійснення професійної діяльності чи як особисте помешкання журналістами та певними категоріями прирівняних до них осіб. Окрім того, положення законопроекту передбачають визнання за журналістами права відмовитись від надання свідчень у суді у відношенні обставин, що стали їм відомі у зв’язку із здійсненням ними своєї професійної діяльності.
Члени комітету підкреслили, що зміни, які проектом пропонується внести до положень КПК України, загалом стосуються двох аспектів: зарахування журналістів до кола осіб, які в межах кримінального процесу не можуть бути допитані як свідки щодо інформації, що стала їм відома у зв’язку з виконанням професійних обов’язків та введення спеціальної процедури обшуку приміщень ЗМІ, а також робочих приміщень та приватних помешкань журналіста. Право журналіста зберігати професійну таємницю передбачено низкою спеціальних інструментів міжнародного права.