Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про ціни і ціноутворення.
На засіданні комітету зазначалося, що проект спрямовано на визначення основних засад цінової політики, врегулювання відносин, що виникають у процесі формування, встановлення та застосування цін, а також здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення.
Пропозиції
Законопроектом (№ 9361) передбачається визначити підстави для запровадження державного регулювання цін (тарифів, плати, ставок або зборів, крім ставок і зборів, що використовуються у системі оподаткування), види державного регулювання цін, порядок їх застосування, диференціюючи адміністративні та ринкові методи. Законопроект чітко розмежовує компетенцію Кабінету Міністрів, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо запровадження державного регулювання цін та здійснення контролю за дотриманням його вимог.
Для оперативного реагування на зміни рівнів цін на відповідних товарних ринках та запобігання їх різкому зростанню проектом визначаються засади і порядок здійснення державних цінових спостережень у вигляді моніторингу цін, складові його проведення, зокрема, збір інформації.
Для забезпечення неухильного виконання вимог законодавства про ціни і ціноутворення проектом передбачається встановити диференційовану адміністративно-господарську відповідальність за його порушення та чітко визначити перелік видів порушень.
З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог проекту закону передбачено й внесення відповідних змін до Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.