Комітет Верховної Ради з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» (щодо вдосконалення механізму виконання рішень та висновків).
Проектом (реєстр. №9458), зокрема, пропонується доповнити чинний закон новою статтею, якою буде встановлено, що Верховна Рада здійснює парламентський контроль у сфері виконання рішень та застосування практики суду в межах повноважень, визначених Конституцією України. При цьому на орган, відповідальний за забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини та координацію виконання його рішень (орган представництва, яким наразі є урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини), буде покладено обов’язок інформувати Верховну Раду про виконання рішень та застосування практики суду, а також подавати щороку не пізніше 1 березня звіт про виконання рішень та застосування практики суду в Україні, у тому числі пропозиції щодо вжиття заходів загального характеру шляхом внесення змін до чинного законодавства.
У документі також передбачається уточнити положення статті 14 Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», у якій йдеться про дії органу представництва щодо вжиття заходів загального характеру при виконанні рішень суду. Пропонується встановити, що орган представництва одночасно із внесенням щоквартально до Кабінету Міністрів подання про вжиття заходів загального характеру направляє копію цього подання Верховній Раді. Це, вважають народні депутати, сприятиме належному здійсненню функції парламентського контролю за виконанням рішень суду та оперативному реагуванню на його рішення, що потребують внесення змін до законодавчих актів України.