Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підписав Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.
Ініціатива такого кроку належить МОМ, вона обговорювалася ще на зустрічі влітку голови представництва МОМ в Україні Манфреда Профазі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Глава українського парламенту підтримав ідею підписання меморандуму з профільним комітетом Верховної Ради. Після підписання текст меморандуму буде узгоджено з ним.
Нинішній рік був насичений у плані формування законодавчої бази нашої держави у сфері міграції, як ніколи, — зауважив перед підписанням документа голова комітету Олег Зарубінський. У дуже стислий термін комітетові довелося опрацьовувати низку ключових законів — зокрема, про біженців та осіб, які потребують додаткового чи тимчасового захисту в Україні, нову редакцію закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Від імені комітету О. Зарубінський висловив подяку представництву МОМ в Україні за надані експертні пропозиції та зауваження до текстів цих документів на стадії їх підготовки. Але процес формування міграційного законодавства в нашій державі ще не завершено, він триває, бо час змінює пріоритети і ставить нові виклики. Деякі країни, які раніше обмежували міграцію, сьогодні вдаються до її заохочення. «Для українського парламенту залишаються незмінними принципи та підходи до вирішення міграційних проблем — дотримання міжнародних стандартів щодо забезпечення прав людини», — наголосив голова комітету. На черзі — системне вдосконалення закону про громадянство. Меморандум передбачає, що Міжнародна організація з міграції в Україні й надалі надаватиме експертні висновки та пропозиції до проектів законів, над якими працюватиме парламентський комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
«Щоб ефективніше допомагати Україні поліпшувати управління міграцією та проводити відповідні реформи, Міжнародна організація з міграції прагнула зміцнити співпрацю з Верховною Радою. МОМ надає коментарі до міграційного законодавства вже не один рік, підготовлено експертні оцінки до більш як 20 законопроектів, і підписаний Меморандум є важливим кроком у підвищенні рівня нашої співпраці з українською законодавчою владою», — зазначив під час церемонії підписання голова представництва МОМ в Україні пан Манфред Профазі.