Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення.

Народні обранці зазначили: Угода, підписана 7 липня 2009 року у Лісабоні (Португалія), застосовується до законодавства України щодо соціального страхування в разі хвороби людини (тимчасової непрацездатності), вагітності й пологів (материнства), допомоги на поховання, нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань або смерті з цих причин, безробіття тощо.
А у Португальській Республіці, за словами членів комітету, Угода застосовується до законодавства щодо системи соціального забезпечення, яка стосується більшості працюючих за наймом і самозайнятих осіб. Також можна брати добровільну участь у системі страхування в разі хвороби тієї чи іншої людини, материнства, батьківства й усиновлення (удочеріння), професійних захворювань, безробіття, інвалідності, досягнення певного віку та смерті.
Запропонована до ратифікації Угода, зауважили парламентарії, спрямована на розвиток взаємного співробітництва у сфері соціального захисту і забезпечення громадян України та Португалії. Відповідний законопроект зареєстровано за №0238.
Вл. інф.