Закон «Про внутрішню торгівлю» має відповідати інтересам українського товаровиробника. Про це під час громадського обговорення відповідного законопроекту заявила голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська. У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств і відомств, бізнес-асоціацій, керівники торговельних мереж.
«Внутрішній ринок — це потужний ресурс розвитку економіки: 605 мільярдів гривень становить обіг роздрібної торгівлі за 11 місяців поточного року. Якщо ця сума працюватиме на українську економіку, а не інших країн — це стане колосальним ресурсом для наших виробників. Тому необхідно написати цей закон так, щоб він почав працювати на розвиток вітчизняних товаровиробників», — підкреслила вона.
У законопроекті, який винесено на розгляд парламенту, за її словами, відсутні стимули для зростання внутрішнього виробництва. Мало того, створюються умови для посилення контролю з боку держави та вводяться нові штрафи.
Під час обговорення представники підприємницьких організацій також висловили незадоволення цим законопроектом та запропонували зняти його з розгляду і доопрацювати.
«Закон потрібен ринку, але не в такому вигляді. Нас не треба в черговий раз лякати збільшенням штрафів та великими перевірками. Нам необхідний закон, завдяки якому ми зможе розвиватися, а не вмирати», — наголосив президент Української торговельної асоціації Ігор Кишко.
Утім, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Павленко сказав, що уряд готовий доопрацювати цей законопроект.
За підсумками обговорення було ухвалено рішення про створення в профільному комітеті відповідної робочої групи, до якої зможуть увійти всі бажаючі.