Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію з нагоди Міжнародного дня прав людини провів презентацію видання «Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників апарату». Це видання є адаптованою для України версією посібника, який застосовується в роботі європейських парламентів та інших інституцій влади з метою підвищення обізнаності у сфері захисту прав людини і верховенства права.
Голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат Едуард Павленко, вітаючи учасників зібрання, зауважив, що в комітеті вже стало традицією не святкувати, а відзначати день прав людини. Парламентарій зазначив, що українське законодавство у сфері прав людини не поступається законодавству розвинених країн, наша держава є учасницею практично всіх міжнародних конвенцій та пактів про громадянські, політичні, економічні, соціальні й культурні права. Однак, стан дотримання законодавства все ще далекий від бажаного і вимагає неослабної уваги з боку державних структур і громадськості. 
У посібнику значна увага приділяється співпраці парламенту з іншими гілками влади та залученню до процесу законотворення та моніторингу застосування законодавства громадянського суспільства. Народний депутат попередніх скликань, багаторічний голова парламентського Комітету з питань прав людини Геннадій Удовенко звернув увагу на те, що останнім часом в Україні відбувається дуже бурхлива діяльність на захист громадянських прав — виступи чорнобильців та афганців, експертні дослідження правозахисної діяльності. 
Заступник керівника апарату Верховної Ради України Дмитро Марков висловив побажання, щоб найближчим часом і Україна видавала такі посібники та навчала світ дотримання прав людини. Але, на жаль, нам ще потрібно навчатися самим.