Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Земельного кодексу та інших законодавчих актів щодо проведення робіт із землеустрою, пов’язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць.

Проектом (реєстр. №9408) пропонується внести зміни до чинного законодавства, які, зокрема, передбачають визначення основних вимог з розроблення, погодження та затвердження проектів землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць. Крім цього, документом планується передати районним радам повноваження щодо затвердження меж сіл та селищ, які входять до складу території району.
Законопроектом пропонується визначити процедуру врегулювання спірних питань при погодженні проектів землеустрою шляхом утворення погоджувальних комісій відповідного рівня залежно від категорії адміністративно-територіальних одиниць (міста, району, міста обласного значення тощо).
Документом передбачено також можливість встановлення існуючих меж населених пунктів (без їх зміни) за відсутності генеральних планів населених пунктів.
На думку членів комітету, прийняття законопроекту дозволить визначити та спростити процедуру встановлення та зміни меж населених пунктів, що сприятиме ефективному вирішенню управлінських проблем.
Інформаційне управління Верховної Ради.