У Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування триває робота над підготовкою до другого читання проекту закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1).
На необхідності ухвалення нового закону про громадські організації Європейський суд з прав людини наголошував ще у 2008 році, визнавши чинний Закон «Про об’єднання громадян» недемократичним та таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Ухвалений ще 1992 року документ надмірно ускладнює утворення громадських організацій. 
Тож, ухваливши 17 травня цього року законопроект про громадські організації у першому читанні, Верховна Рада доручила профільному комітетові доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Той, у свою чергу, керуючись Законом «Про комітети Верховної Ради України», створив робочу групу на чолі з народним депутатом Василем Демчишеним, до складу якої увійшли представники органів державної влади, неурядових організацій, науковці, експерти (загалом 32 особи).
Як повідомили у комітеті, за час своєї діяльності робоча група провела шість засідань, опрацювавши більшу частину нормативного матеріалу. Водночас особлива увага приверталася до можливості врахування у тексті Рекомендації державам-членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі (№ СМ/Rес(2007)14, прийнятої Комітетом міністрів Ради Європи 10 жовтня 2007 року.
У ході роботи виникали дискусії навколо таких проблем, як надання юридичним особам можливості засновувати і бути членами громадських організацій, права громадським організаціям діяти на всій території України, комерційної діяльності громадських організацій, питань навколо їх реєстрації тощо. Робоча група запропонувала варіанти розв’язання зазначених проблем.
Робота над законопроектом, зауважили в комітеті, триває. У стислі строки його буде підготовлено для розгляду Верховною Радою України під час поточної сесії. 
Вл. інф.