У статті «Україна і її міжнародне значення», написаній у 1915 році, видатний український фізик світового рівня зазначив, що саме Україна буде ключем до миру в Європі. А її самостійність буде замком того миру. Нагадаємо, тоді континент палав у вогні Першої світової.

Минуло сто років, а тези статті надзвичайно актуальні й нині. Її вирішили перевидати у Тернопільському національному університеті імені Івана Пулюя. 2 лютого тут відзначили 170-ту річницю від дня народження всесвітньо відомого вченого-фізика та електротехніка, перекладача «Біблії» (знав 14 мов), богослова, громадського діяча. Двадцять років цей виш носить ім’я славетного земляка і весь цей час тут відкривають усе нові грані українського самоцвіту, як назвав його Іван Франко.

Іван Пулюй зумів поєднати у собі високу духовність (мав богословську освіту) і невпинну жагу до наук. А ще був великим патріотом України, хоч більшу частину свого життя провів за кордоном: у Відні, Празі, Страсбурзі... Збудував першу в Австро-Угорщині електростанцію, керував прокладанням трамвайного сполучення у Празі, удосконалював телефон... Ще за кілька років до німецького вченого Вільгельма Рентгена, який став лауреатом Нобелівської премії, дослідив Х-промені, але не запатентував винахід, бо не мав на це грошей. Як тут не погодитися з дослідником надбань Івана Пулюя професором Інституту фізики НАНУ Василем Шендеровським: «Ми не мали своїх лауреатів Нобелівської премії, починаючи з Івана Франка і до сьогодні, бо за великими вченими, за своїми подвижниками має стояти держава».

Усестороння обізнаність, висока духовність, активна громадянська позиція Івана Пулюя є прикладом для студентів та науковців університету, вважає його ректор Петро Ясній. Ще донедавна його більше знали у світі, ніж на рідній землі, тепер цю прогалину поступово ліквідовують. В університеті створили електронний каталог про життя, діяльність, праці та винаходи вченого, перевидали його статтю, провели низку наукових конференцій, у планах — організація Міжнародної конференції з питань світло- та електротехніки, видання марки, присвяченої 170-річному ювілею Івана Пулюя. Взяти ім’я видатної людини легко, а ось утримувати його на висоті складніше. Університету це вдається: він на 21-му місці серед ста найкращих вишів України.

 

Тернопільська область.

Фото автора.

До погруддя Івана Пулюя у вестибюлі університету лягли живі квіти.