У Комітеті з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва відбулося громадське обговорення урядового проекту закону про внесення змін до Закону «Про гастрольні заходи в Україні».

 

«За»

Уряд мотивує розробку нової редакції закону тим, що у зв’язку з прийняттям нового Податкового кодексу України збір за проведення гастрольних заходів, що передбачався чинним законом, скасовано, а терміни чинного гастрольного законодавства нерідко тлумачаться неоднозначно. Міністр культури Михайло Кулиняк у пояснювальній записці до законопроекту прогнозує, що прийняття закону дасть змогу ефективно реалізовувати державну політику у сфері гастрольної справи, усунути чи значно зменшити можливості зловживань у концертно-гастрольній справі, розширити можливості закладів культури надавати якісні послуги через забезпечення надійного джерела фінансування гастрольної діяльності, що проводиться за участю вітчизняних гастролерів. Орієнтовна сума надходжень від плати за оформлення та видачу свідоцтва про проведення гастрольного заходу, за оцінками експертів, становитиме 89,1 мільйона гривень на рік.

«Проти»

У комітеті створено робочу групу для опрацювання законопроекту до другого читання. Більшість фахівців та експертів висловлюються за відхилення документа, оскільки він може призвести до колапсу в культурно-мистецькій сфері.

Норма про те, що перед проведенням будь-яких гастролей — чи то зарубіжних, чи то вітчизняних артистів — доведеться сплатити збір у розмірі від одного до п’яти відсотків від аншлагової вартості заходу, не витримує жодної критики, — стверджували промовці. Тим паче що в разі неотримання дозволу внесена плата організаторам гастролей не повертатиметься.

«Місцевим чиновникам від культури буде надано повноваження, які навіть перевищуватимуть повноваження прокурорів», — каже голова комітету Наталія Королевська. Адже саме їм буде надано право визначати «моральність» виконавців та режисерів, і за будь-яку підозру в «пропаганді порнографії чи культу насильства і жорстокості» на концерті чи виставі навіть найпопулярніших митців може бути поставлено грізний вердикт — «не пущать».

«Це нагадує повернення до радянських часів, — упевнений театральний режисер і продюсер Владислав Троїцький. — Гастролі можна буде проводити лише під патронатом чиновників, і, як у радянські часи, буде список «рекомендованих виконавців». Законопроект репресивний і передбачає не підтримку, а можливість шантажу культури». Натомість митець пропонує створити експертні групи за участю не місцевих чиновників, а вітчизняних і зарубіжних експертів та фахівців у сфері культури.

«Незрозуміло, навіщо брати збір з українських виконавців, адже раніше справляли 3 відсотки податку лише із зарубіжних артистів, — каже керівник концертного агентства «Аншлаг» Олег Ковалевський. — І лише ринок і глядачі повинні вирішувати, на яких артистів вони хочуть іти, на яких — ні. Збільшуватимуться гастрольні збори — зростатиме й ціна на квитки на концерти та вистави».

Пролунали ще й такі пропозиції до урядового законопроекту: гастрольний збір може збиратися лише від проданих квитків. Адже нинішнього року гастрольний ринок в Україні скоротився наполовину, а про аншлаги зазвичай доводиться лише мріяти — більшість концертів проходить за 50-відсоткової відвідуваності. Окрім того, в разі відмови у видачі свідоцтва на гастрольну діяльність внесена за нього плата має повертатися, переконані учасники слухань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Народні депутати України Оксана Білозір, Наталія Королевська, Ксенія Ляпіна.