Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва виступає проти ухвалення прийнятого у першому читанні урядового законопроекту про внесення змін до закону «Про гастрольні заходи в Україні» (№8757). Голова комітету Наталя Королевська (на знімку) учора на брифінгу в парламенті заявила, що в законопроекті є багато «підводних каменів». Зокрема, норма про те, що перед проведенням будь-яких гастрольних заходів — концертів чи то зарубіжних, чи то вітчизняних виконавців — організатори гастролей повинні будуть отримати дозвіл у місцевих органах влади і сплатити передоплату в розмірі від одного до п’яти відсотків від всього кошторису заходу. І чиновник може на власний розсуд або видати дозвіл, або ні. І при цьому, навіть якщо дозвіл не отримано, передоплата не повертається. На думку голови комітету, такі новації можуть призвести до зловживань з боку чиновників та отримання ними хабарів.
Голова комітету також звернула увагу на те, що в законопроекті немає жодних критеріїв, за якими визначатиметься розмір збору для отримання дозволу на проведення гастролей — чи один, чи два, чи п’ять відсотків, чи безкоштовно, адже така можливість передбачена в законопроекті. І цим, на погляд депутата, зможе скористатися місцева влада під час проведення наступної виборчої кампанії — за концерти на підтримку влади збору не сплачуватимуть. Досі для проведення гастролей потрібні були лише суто технічні узгодження — треба попередити про проведення заходу. «А зараз організаторам гастролей доведеться отримувати дозволи чиновників», — стверджує Н. Королевська.
Уряд пропонує ухвалити запропонований законопроект з метою удосконалення діючих механізмів реалізації державної політики у сфері гастрольної справи та усунути недоліки, виявлені упродовж часу після вступу в дію чинного закону «Про гастрольні заходи в Україні». І сподівається отримати від сплати за оформлення та видачу свідоцтва про проведення гастрольного заходу близько 90 млн. гривень на рік. Однак, на думку голови комітету, такі новації призведуть до подорожчання квитків на концерти як мінімум на 20—25 відсотків, а то й наполовину.
Учора Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва провів у Верховній Раді громадське обговорення законопроекту за участю парламентаріїв, представників Міністерства культури, організаторів гастрольних заходів, митців та громадськості.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.