Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в другому читанні та в цілому проект закону про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб.

Парламентарії зазначили, що законопроект спрямований на регулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з використанням у найменуваннях організацій та назвах окремих об’єктів імен видатних осіб, ювілейних та святкових дат, назв чи дат історичних подій.

Зокрема, проектом пропонується присвоювати імена фізичних осіб з метою увічнення пам’яті про осіб, які зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України; здійснили героїчний вчинок в ім’я Батьківщини; зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

Ім’я людини пропонується присвоювати лише після її смерті.

Законодавці пропонують також установити, що юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, як правило, має присвоюватися ім’я тієї особи, діяльність якої була пов’язана з нею чи об’єктом права власності, якій (якому) це ім’я присвоюється. І робити це слід лише після громадського обговорення. Згідно із проектом, порядок його проведення має встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

Народні депутати під час засідання наголошували, що всього до законопроекту під час підготовки його до другого читання надійшло десять пропозицій, які враховані повністю або частково.

Так, під час доопрацювання документа уточнено назву закону. Окрім того, враховано також положення статей 4 та 8 Закону України «Про управління об’єктами державної власності», згідно з якими Національна академія наук та національні галузеві академії наук мають самостійно присвоювати своїм установам імена видатних учених.

Вл. інф.