Сьогодні в столиці стартує Київський міжнародний фестиваль «Молодість». Це одна із найперманентніших подій у світі кіно, основне завдання якої сприяти професійному зростанню сучасних послідовників братів Люм’єр. Незважаючи на істотне скорочення фінансування, МКФ проведе чергову київську кіноосінь. Свою стабільність наша «Молодість» підтверджує вже 44-м виходом у світ... Цього року на ній представлено роботи творців із 65 країн. Як ніколи насичена й українська програма фестивалю, до котрої увійшли десятки прем’єрних стрічок. Багато які з них про те, що сталося з нами за останній час: про події на Майдані, війну, людську гідність, національну самоідентифікацію, віру і любов. Недарма основним знаком постеру нинішнього форуму стала квітка — символ нового життя і цвітіння за будь-яких умов.

Відкриється столичний кіномарафон у Палаці «Україна» картиною про кохання — фільмом режисера Бенуа Жако «Три серця». Це кооппродукт Франції, Німеччини, Бельгії за участі зірок європейського кіно. В одній із головних ролей цієї ліричної історії про випадкові та фатальні зустрічі різних людей відома й улюблена французька акторка різних поколінь глядачів Катрін Деньов.

У програмі фестивалю уже традиційно представлені: міжнародний конкурс, який складається зі студентської, короткометражної та повнометражної секцій; національний конкурс, де будуть показані ігрові, анімаційні й документальні короткометражні роботи, зняті в Україні за минулий рік; а також міжнародний конкурс фільмів «Молодість — дітям» і міжнародний конкурс ЛГБТ-Фільмів «Sunny Bunny».

В основному конкурсі «Молодості» серед номінантів, які виборюватимуть головний приз, українська повнометражка режисера Вікторії Трофименко «Брати». Це екранізація роману шведського письменника Торгні Ліндгрена «Джмелиний мед» про двох братів, котрі все життя живуть поруч і при цьому ні на хвилину не перестають між собою ворогувати. Прем’єра фільму відбулася на Московському кінофестивалі в липні, й деякі тамтешні критики навіть угледіли в сюжеті сьогоднішнє протистояння між Україною та Росією.

В асортименті «Молодості» чимало й продукту із РФ. Так, поза конкурсом покажуть російське «кіно морального опору», яке стверджує існування іншої Росії... А спеціальною подією МФК, яка закриє фестиваль, стане картина російських документалістів «Росія/Україна. Реальність на Майдані» і робота Олени Хоревої «Київ/Москва».

На знімку: кадр із фільму «Обличчя» режисера Нікона Романченка (учасник міжнародного конкурсу студентських робіт МКФ «Молодість»).