Ми повинні бути готовими негайно реагувати у випадку виявлення лихоманки Ебола в Україні, тому столична влада вживає превентивних заходів і проводить навчально-тренувальні заняття для медиків. Про це заявив міський голова Києва Віталій Кличко під час засідання протиепідемічного штабу після навчань у столиці.

— Зараз у Києві відбуваються навчання-тренування на випадок поширення лихоманки Ебола, вірусом якої у світі сьогодні інфіковані близько 10 тисяч осіб, понад п’ять тисяч уже померли, — сказав голова КМДА. За його словами, щодня столиця України приймає більш як п’ять тисяч приїжджих з-за кордону. І треба бути готовими у випадку виявлення небезпечної хвороби негайно реагувати, упереджувати її поширення. Тим більше, що поки немає ліків, які гарантують одужання від лихоманки, — наголосив Віталій Кличко.

Київський міський голова зазначив: на сьогодні підготовлені інфекційне відділення Олександрівської клінічної лікарні та дитяча лікарня № 1. У наявності для госпіталізації — 132 ліжка. Лікарні забезпечені необхідним спецодягом для медперсоналу.

За інформацією заступника голови КМДА Михайла Радуцького, столична влада має два плани реагування. За першим з них у київських лікарнях зарезервовано 85 місць для дорослих та 52 — для дітей. Другий план передбачає дії у випадку поширення епідемії. Відповідно до нього у столиці зарезервовано 1,5 тисячі місць, розрахованих як на хворих, так і на тих, хто з ними контактував. Михайло Радуцький наголосив: у разі підозри на лихоманку Ебола госпіталізація є обов’язковою.

Як повідомили «Голосу України» у прес-службі КМДА, у рамках занять київських медиків навчали виявляти симптоми хвороби та здійснювати протиепідемічні заходи у разі виявлення хворих з підозрою на лихоманку Ебола. У тренуваннях також взяли участь фахівці з Одеського протичумного інституту ім. І. Мечникова, які зможуть оперативно виїжджати у будь-яке місто України для забору аналізів та діагностування лихоманки в лабораторії інституту.

 

Вл. інф.