Чотири альтернативні проекти закону про вибори народних депутатів стали предметом слухань, проведених учора Комітетом із питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Дискусія була гаряча, адже до розмови народні депутати запросили представників влади, Конституційного та Вищого адміністративного судів, робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, ЦВК, політичних партій, громадських організацій, науковців, експертів. А також представників Венеціанської комісії та Міжнародної фундації виборчих систем.

На обговорення, власне, було винесено проект, підготовлений робочою групою на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Він зареєстрований у парламенті під №9265-1 за авторством народних депутатів Олександра Єфремова, Ігоря Шарова, Ігоря Рибакова, Володимира Олійника, Адама Мартинюка та Олександра Козуба. Основні норми проекту добре відомі. Це, зокрема, змішана (пропорційно-мажоритарна система) виборів, старт перегонів — за 90 днів до дня голосування, заборона блоків, виключення з бюлетеня графи «проти всіх».

Законопроектом за авторством Олександра Чорноволенка, В’ячеслава Коваля та Бориса Тарасюка (реєстр. №265) передбачається проведення виборів на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій та виборчих блоків. Перегони, відповідно до проекту, розпочинатимуться за 120 днів до дня голосування. Прохідний бар’єр — один відсоток. Виборчі комісії формуватимуться за поданням партій (блоків), які зареєстрували список кандидатів у депутати. 

Законопроект групи народних депутатів Юрія Ключковського, Миколи Томенка, Павла Жебрівського Сергія Подгорного та інших (реєстр. №9265-2) розроблено на основі проекту Виборчого кодексу. Він, зокрема, передбачає застосування пропорційної системи з відкритими списками. Старт виборчого процесу — за 90 днів до дня голосування. Прохідний бар’єр — три відсотки.

Проект передбачає також запровадження громадського контролю за складанням попередніх списків виборців. Для цього Центральна виборча комісія має утворити центральну та регіональні (в Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севастополі) контрольні групи. Складатимуться вони з двох осіб, їхні кандидатури подаватимуть політичні партії, представлені в поточному скликанні Верховної Ради. Крім того, проект дозволяє застосування відкріпних посвідчень.

Народні депутати Ярослав Джоджик, Юрій Костенко, Іван Заєць та Андрій Давиденко пропонують внести зміни до чинного нині закону. Їхнім законопроектом (реєстр. №9265-3), зокрема, пропонується застосувати пропорційну систему відкритих списків. Тобто кандидати в депутати балотуватимуться за регіональними списками (кількість кандидатів у кожному окрузі встановлюється ЦВК окремо), складеними політичними партіями або блоками.

Якого ж висновку дійшли учасники комітетських слухань, який з обговорюваних проектів дістав їхню підтримку, читайте в наступному номері.