Закон «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» обговорювали під час комітетських слухань у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики.
Зокрема, перший заступник голови комітету Сергій Гусаров підкреслив, що закон регламентує порядок проведення і закріпив підстави, місце, строки державної реєстрації та порядок внесення змін до актів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.
Крім того, прийнято низку підзаконних нормативних актів, які упорядковують платні послуги, надані з використанням державного реєстру актів цивільного стану, встановлюють правила реєстрації шлюбу особами, засудженими, позбавленими волі тощо.
На жаль, за його словами, поза межами правового регулювання досі залишається низка питань, пов’язаних із забезпеченням прав новонароджених. Зокрема, відсутній контроль з боку держави за соціально вразливими верствами населення: вагітними жінками поза шлюбом, які народжують дітей за межами медичних закладів. Це становить загрозу здоров’ю і дітей, і матерів. Тому ця проблема потребує уваги як з боку органів виконавчої влади, так і з боку законодавців.
Член профільного комітету Еліна Шишкіна зауважила: державна реєстрація народження особи здійснюється за усною чи письмовою заявою батьків дитини або одного з них. Проте не виключено, що подати  її  можуть родичі, уповноважені представники закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина, або в якому на цей час вона перебуває у разі смерті батьків чи з інших причин. Підставою виникнення правовідносин між батьками та дітьми є походження останніх від батьків, засвідчене в установленому порядку. 
Для вдосконалення  законодавства учасники слухань рекомендують Кабінету Міністрів:
— прискорити реформування системи державної реєстрації актів цивільного права;
— удосконалити систему реєстрації новонароджених поза межами медичних закладів;
— привести підзаконні акти міністерств, центральних органів виконавчої влади у відповідність до положень Закону.