Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин щодо запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні за участі голови комітету Григорія Калетніка пройшло в Кіровограді. Простора зала ледь вмістила всіх охочих взяти участь в обговоренні наболілих питань, а відведені для цього регламентом півтори години непомітно перейшли в три.

У роботі виїзного засідання також узяли участь заступник голови Держагентства земресурсів України Микола Калюжний, президент асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Миркевич, заступник голови Кіровоградської облради Іван Владов, керівники обласних управлінь Держкомзему та АПК, голови райасоціацій фермерів і землекористувачів. Представники районів погоджувалися з тим, що реформи в країні мають проводитися, але, з одного боку, — не можна земельну реформу штучно підганяти, а з другого — «треба узгоджувати бачення маніпуляцій із землею київськими чиновниками і тими, хто безпосередньо на ній працює». Частина з останніх вважає, що в перехідний період саме держава мала б скупити всі вільні землі й передати їх в оренду територіям. Вони побоюються, що купити землю під силу буде виключно великим агроформуванням. А тим часом створення холдингів, вважають кіровоградські аграрії, призводить до вимирання сіл, бо «їх керівники, зазвичай, живуть у столиці, і що робиться в селах, ні сном ні духом не знають і знати не бажають».

Ми — не законодавці, наголошували селяни, наше завдання — вирощувати хліб. Натомість законотворці мали б подати такий закон про земельну реформу, що задовольнив би більшість землеробів, а той документ, що його нині можна прочитати в Інтернеті, — жодній критиці не піддається, він — нікудишній. Єдиний вихід на сьогодні, переконана значна частина кіровоградських фермерів, мораторій на продаж землі. Якщо його не буде продовжено — можуть повторитися події, спричинені невдоволенням податковим законом чи намаганнями влади відібрати пільги в чорнобильців та афганців, — переконаний фермер із Бобринецького району Олексій Соколов.

Допоки тривала дискусія, Григорій Калетнік усіляко згладжував гострі кути, погоджуючись, що проект закону далекий від ідеального, але водночас підкреслюючи: ним передбачено, що українські землі жодним чином не потраплять ані до рук іноземців, ані до рук українських товстосумів, що перепродаж земель буде не вигідним тощо.

Повірити в чистоту експерименту з продажем землі аграріям нині складно, тому що корупція в країні, визнана й самим Президентом, цьому заважатиме, й українським судам вони не довіряють. Найбільше їх обурює і дивує поквапність, з якою закон про реформу земель має набути чинності. Це не той випадок, коли треба поспішати, — переконані фермери. Навіть керівники таких великих господарств, як ФГ «Омельяненко» в Новоукраїнському районі, чиї землі охоплюють близько п’яти тисяч гектарів, не почуваються впевнено напередодні великої реформи великої землі.

Дещо інші настрої панували на нараді-семінарі з питань запровадження ринку земель під головуванням керівника облдержадміністрації Сергія Ларіна: адже Президент України поставив завдання — запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення вже в наступному році.

— Основною перешкодою у запровадженні ринку земель, — наголосив очільник області, — була відсутність відповідної законодавчої бази. Тому сьогодні, коли пройшло широке обговорення законопроекту, я висловлю сподівання: закон має визначити чіткі умови продажу, а також поставити жорсткі перепони на шляху неефективного використання земель.

Г. Калетнік, зі свого боку, пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб із проекту закону про ринок землі шляхом обговорень, внесення змін і доповнень сформувати цілком пристойний документ, що задовольнить усі сторони процесу. А якщо цього не вдасться, Григорій Миколайович не подаватиме його вдруге на розгляд Верховної Ради.

 

Кіровоград.