Комітет у закордонних справах рекомендує парламенту ратифікувати Угоду між урядами України та Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях.

На засіданні комітету зазначалося, що угода спрямована на забезпечення правових передумов для співробітництва між Україною та Королівством Саудівська Аравія у сфері космічної діяльності за напрямами, що становлять спільний інтерес для обох сторін.

Зокрема, угодою закріплюються правові рамки регламентації питань суб’єктного складу правовідносин, напрямів та форм співробітництва, розподілу прав на об’єкти інтелектуальної власності, обміну даними, фінансування та відповідальності, механізмів вирішення спорів, митних привілеїв тощо.

Народні обранці підкреслили, що, згідно з угодою, відповідно до законодавства своїх держав, а також загальновизнаних норм і принципів міжнародного права сторони розвиватимуть співробітництво між двома державами у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях.

Співробітництво у рамках цієї угоди, за словами парламентаріїв, може здійснюватися за такими напрямами: фундаментальна космічна наука, метеорологія, дистанційне зондування, геофізика, агрономія, космічні біотехнології, іоносфера та космічна плазма; космічні наукові та технічні прилади; мікросупутники та міні-супутники для наукових та комерційних цілей; бортові системи дистанційного зондування; космічні телекомунікаційні системи; космічні транспортні системи; наземна інфраструктура космічних систем, включаючи космодроми.

Окрім того, учасники засідання зауважили, що ратифікація угоди сприятиме розвитку плідного співробітництва між Україною та Королівством Саудівська Аравія у цій сфері, що позитивно впливатиме на нашу економіку та посилить статус космічної держави.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.