Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у соцмережах.

«У пріоритетах роботи уряду на 2024 рік – реабілітація, ментальне здоров'я та відновлення медичної інфраструктури, – наголосив він. – Команда Президента продовжує працювати над напрямками медицини, які стали пріоритетними через повномасштабну війну. Кабмін затвердив план дій на цей рік, зокрема й у сфері охорони здоров'я, де передбачені в тому числі законодавчі зміни, над якими працюватиме наш комітет».

Частина цих змін спрямована на продовження медичної реформи – впровадження інфраструктурного етапу, додав Михайло Радуцький. Він передбачає розподіл лікарень на загальні, кластерні та надкластерні.

Наразі психологічну допомогу можна отримати у кожного третього сімейного лікаря. У 2024 році на базі кластерних лікарень планується створити щонайменше 30 центрів ментального здоров'я, що зробить психологічну допомогу більш доступною. «Розбудова мережі центрів з ментального здоров'я – наступний крок в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативи першої леді Олени Зеленської», нагадав Михайло Радуцький.

У кожній кластерній та надкластерній лікарні планується створити сучасне безбар’єрне відділення на 30-60 ліжок. За прогнозами, це дасть змогу надавати якісні безоплатні послуги з реабілітації щороку для 126 тисяч пацієнтів. Також заплановано створити шість спеціалізованих реабілітаційних медичних закладів національного рівня.

«За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цього року розпочнуть реалізовувати проєкти реконструкції та модернізації понад 100 лікарень. Зазначу, що у плані роботи нашого комітету на цей рік присутні законопроєкти на пріоритетні напрямки плану дій уряду: про удосконалення законодавства у сфері психічного здоров'я та щодо врегулювання питань здійснення реабілітації, зокрема, забезпечення допоміжними засобами реабілітації», – повідомив голова комітету.

Підготувала Анна СМІЛЯНСЬКА.