Учора в прикордонному місті Чопі команди чеської «RegioJet» і АТ «Укрзалізниця» розпочали виконання прямих щоденних залізничних і автобусних рейсів за маршрутом Чоп – Прага – Чоп. Про це із задоволенням повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який взяв участь у цій події. 

Нове пасажирське сполучення відкриє для мешканців Закарпаття нові можливості для зручних подорожей до Чехії, Словаччини, а з пересадками – далі до багатьох країн Європейського Союзу. 

«Стаємо ще ближчими до ЄС, наші громади та регіони отримують можливість додаткового розвитку, однак найголовніше – це люди, родини, які стануть ближчими, а відстані й кордони долатимемо швидше і комфортніше», – розповів Віктор Микита.

У цій приємній церемонії взяв зокрема участь і народний депутат України Роберт Горват. 

Водночас стало відомо, що й Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому. Про відкриття сполучення ширококолійною лінією Київ-Ужгород-Кошиці через КПП «Павлово-Матьовце» вели мову вчора на засідання словацького уряду. Він виділяє 7 млн. євро для підготовчих робіт. Уже наприкінці нинішнього року, як повідомляється, Словаччина планує розпочати курсування пасажирських потягів другою залізничною лінією до кордону з Україною. Це сполучення з’єднає Кошиці – столицю однойменного самоврядного краю і друге за величиною місто сусідньої країни - та обласний центр Закарпаття Ужгород. Маршрут коротший, ніж через Чоп, який розташований  південніше. 

Отже, сусіди, попри війну, вірять в Україну і хочуть розширяти ділову співпрацю. 

Василь НИТКА.

Фото прес-служби ОВА.